Categories: Εκπαίδευση

Προσφυγή γονέων στο ΣτΕ κατά της κλήρωσης σημαιοφόρων

Οι γονείς επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου οι σημαιοφόροι μαθητές επιλέγονται έπειτα από κλήρωση, ως αντισυνταγματικού και παράνομου.
Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες γονείς υποστηρίζουν, ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία της Παιδείας, αναφέρεται στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και προσθέτουν ότι η σχετική διάταξη του επίμαχου διατάγματος είναι άκυρη, κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι την ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις μπορεί να την κρατά ακόμα και ο χειρότερος από πλευράς βαθμολογίας και διαγωγής μαθητής.
Ακόμα αναφέρουν, ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, μη επικαλούμενο ειδική διάταξη νόμου, που να του επιτρέπει να ρυθμίζεται ποιος θα κρατά την ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές, με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά, είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε «κατά σαφή υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως».
Επίσης, σημειώνουν ότι για να τιμηθεί η ελληνική σημαία, είχε καθοριστεί ότι κατά τις παρελάσεις θα φέρεται από άτομο υψηλού «μαθητικού επιπέδου» και αυτό όχι βέβαια για να τιμηθεί ο μαθητής, αλλά για να τιμηθεί η ελληνική σημαία.
Τέλος αναφέρουν, ότι όλως αιφνίδια και αναιτιολόγητα, το υπουργείο Παιδείας, ήρθε και άλλαξε μια τακτική η οποία έχει παγιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, για την οποία κανείς δεν είχε αντιταχθεί και δεν είχε ζητήσει την ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις να μην τη φέρει ο άριστος από τους μαθητές, αλλά όποιος τύχει κατά την κλήρωση, ακόμη αν ο κάποιος άλλος είναι ο πιο ατίθασος ή ο έχων την πλέον κακή διαγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, προβλέπει ότι σημαιοφόροι μαθητές, κατά τις παρελάσεις, δεν θα γίνονται πλέον οι αριστούχοι μαθητές, αλλά η επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωση.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη δημοτική αστυνομία, σε συνέχεια της εξάρθρωσης του…

26 λεπτά ago

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 που ανακοινώνονται πιθανότατα στις 29 Ιουλίου

Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου,…

3 ώρες ago

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των…

10 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022,…

10 ώρες ago

Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση…

11 ώρες ago

Formula 1 – Hungarian GP: Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι – Η McLaren τα έκανε θάλασσα με τους οδηγούς της

Με μια απίστευτη εμφάνισή της η McLaren κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στο Grand Prix…

23 ώρες ago