Πριν περάσουν μόλις λίγες ώρες μετά την κίνηση του επενδυτή στις Σκουριές να «παγώσει» το έργο, και ο επενδυτής στο Ελληνικό, η Lamda Development, με επίσημη ανακοίνωσή της κρούει ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και αυτής της εμβληματικής επένδυσης!
Αυτές οι έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τα νέα προσκόμματα στην επένδυση του Ελληνικού όπως αυτά αποσαφηνίστηκαν στις σχετικές ανακοινώσεις των επενδυτών και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της επένδυσης. Μιας επένδυσης που αναμένεται να δώσει τεράστια ανάσα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Όπως είναι φυσικό το γεγονός αυτό έξανε τα περισσότερα κόμματα να αντιδράσουν με σφοδρότητα.
ΝΔ: Αλλεργικός στις επενδύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ και προστίθεται:
«Την ίδια στιγμή, στις Σκουριές, η Eldorado Gold αναστέλλει τη λειτουργία της και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εντελώς αδικαιολόγητη άρνηση του κ. Γιώργου Σταθάκη να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες για τη συνέχιση του έργου. Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις για τους εργαζομένους, που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Για όσους θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη των δύο αυτών έργων. Αλλά και για το Κράτος που κινδυνεύει να μην εισπράξει φόρους και εισφορές. Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις».
Η ΔΗΣΥ φέρνει το θέμα στη Βουλή
Στη Βουλή αναμένεται να φέρει το θέμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Η κυβέρνηση στέλνει 75.000 νέους στην ανεργία και στο εξωτερικό. Η επένδυση θα προχωρήσει και ας μην το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Ποτάμι: Σε κίνδυνο η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται στη χώρα
«Η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, η επένδυση του Ελληνικού, κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης. Στην αρχή δεν την ήθελε. Στη συνέχεια, ψήφισε συμβάσεις και ρυθμίσεις τις οποίες αλλάζει συνεχώς. Υστέρα από δεκαετίες κι αφού είχε κυρωθεί η σύμβαση θυμήθηκαν οι κρατικές υπηρεσίες ότι είναι αρχαιολογικός χώρος κι ότι υπάρχει δάσος, ενώ το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εγκριθεί τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύουν με τη στάση τους ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, που είναι η συνεχής αλλαγή των όρων, ακόμη και όταν έχουν ψηφιστεί οι συμφωνίες. Αυτό που συμφωνεί το κράτος σήμερα, δεν ισχύει αύριο. Οι διακηρύξεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι κούφια λόγια. Πώς θα έρθουν επενδυτές όταν βλέπουν αυτά που γίνονται με την πιο εμβληματική επένδυση, αυτή του Ελληνικού; Όταν βλέπουν ότι οι συμφωνίες ψηφίζονται για να ανατραπούν στη συνέχεια είτε απευθείας, είτε με πλάγιους τρόπους; Μόλις χθες ανακοινώθηκε, από τους επενδυτές το πάγωμα του έργου στις Σκουριές. Τη στιγμή που θα έπρεπε να εκπέμπεται το μήνυμα ότι στην Ελλάδα αλλάζουν κάποια πράγματα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στέλνουν το ακριβώς αντίθετο σήμα. Ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα. Πέραν των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν, θα στείλει και παντού το μήνυμα: μακριά από την Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Στέργιος Πιτσιόρλας: Η επένδυση θα γίνει
«Είμαστε ψύχραιμοι. Τηρούμε τη νομιμότητα. Έχουμε πλήρη πεποίθηση ότι η επένδυση θα γίνει». Στο τρίπτυχο αυτό συνοψίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, την αντίδραση στις ανακοινώσεις της Lamda Development για το Ελληνικό.
Η ανακοίνωση της Lamda για το Ελληνικό
«Με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι (16) όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης, η Lamda Development S.A. (η Εταιρία) τοποθετείται ως εξής:
Ως προς το θέμα του αρχαιολογικού χώρου
Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στους εννέα (9) υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2011. Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει μέχρι τότε, τόσο κατά την κατασκευή του Αεροδρομίου, όσο και κατά την υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τραμ και το Μετρό.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου μόνο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Η εταιρία τα έλαβε υπόψη της κατά το σχεδιασμό της ανάπτυξης με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάδειξή τους, όπως επιβάλλεται σε μια τέτοιας εμβέλειας επένδυση. Παράλληλα, η – επικυρωμένη από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016 – Σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την περίπτωση εύρεσης νέων αρχαιοτήτων, ενώ, ούτως ή άλλως, εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ ολοκληρία και όσα προβλέπουν οι αρχαιολογικοί νόμοι.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο.
Κατά συνέπεια και παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής Σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της Τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω Συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η Εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.
Η ανατροπή αυτή επηρεάζει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού του έργου, αυξάνει σημαντικά και με τρόπο μη προβλέψιμο τους κινδύνους από τη γραφειοκρατία, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά την προώθηση των επιμέρους επενδύσεων.
Η δημιουργούμενη αβεβαιότητα από τα ανωτέρω επιδεινώνεται από το γεγονός ότι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης, αναιρείται το πρόσφατα υπογραφέν Μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα (11) Υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Ως προς το θέμα της επιβολής δεκαέξι (16) όρων στο Σχέδιο Ανάπτυξης
Στην κυρωμένη από τη Βουλή Σύμβαση προβλέπεται ρητά ως όρος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η έγκριση του ΣΟΑ «ουσιωδώς στη μορφή στην οποία υποβλήθηκε» από την Εταιρία στα πλαίσια του διαγωνισμού. Η Υπουργική Απόφαση επιβάλει δεκαέξι (16) νέους όρους. Συνεπώς, δημιουργούνται ανατροπές, κενά και ασάφειες, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μελλοντικές αυθαίρετες ερμηνείες, από όπου κι αν αυτές προέλθουν.
Είναι προφανές, ότι η Επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί, όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση.
Ειδικότερα, τίθεται περιορισμός στα ύψη των κτιρίων. Συγκεκριμένα, ενώ ο Νόμος με βάση τον οποίο σχεδιάστηκε η Ανάπτυξη, έθετε τους όρους βάσει των οποίων μπορεί να υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός υψηλών κτιρίων, χωρίς περιορισμό ύψους, η Υπουργική Απόφαση θέτει ως όρο την επανεξέταση του ύψους των κτιρίων, αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση των νόμων απέναντι στους Επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα υψηλά κτίρια της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία της, με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.
Όπως είναι φυσικό, το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότητα διακηρύσσεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές.
Εν κατακλείδι, η Εταιρία παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία. Η Εταιρία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει το ίδιο και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη, καθ’ ότι αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιτυχή πλήρωση όλων των αιρέσεων και την έναρξη του έργου. Συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα».