Νότης Μαυρουδής: Χόλυγουντ…

0

Ας το παραδεχτούμε. Θαρρείς και άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου και διανύουμε την περίοδο που τα σκάνδαλα της αυτοκρατορίας του Χόλυγουντ, σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις (ακόμα και για βιασμούς), ξέσπασαν σαν καταιγίδα, σαν ανεμοστρόβιλος από εκείνους που χτυπάνε τις ακτές της Αμερικής και της Ασίας. Εν αρχή ην ο παντοδύναμος στην κινηματογραφική βιομηχανία Χάρβεϊ Γουάϊνστιν, ο οποίος θεωρείται. Πρύτανης του «συστήματος» της πρόσληψης μιας υποψήφιας γυναίκας ηθοποιού, η οποία ακολουθούσε αναγκαστικά την ίδια διαδρομή: συνάντηση στο γραφείο του-κρεβάτι-πλατό… Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί από τις ίδιες τις παθούσες, οι οποίες με πόνο ψυχής αφηγούνται, την εμπειρία της βίας που υπέστησαν, έστω και μετά από πολλά χρόνια και αυτές δεν είναι λίγες (πάνω από 85) και είναι και από τα πρώτα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Λυπηρές καταγγελίες, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα έναν λαμπρό και παραγωγικό χώρο Τέχνης. Έναν χώρο που ποτέ δεν πιστέψαμε πως το αρσενικό στοιχείο, μαζί με την τεστοστερόνη του, θα παρέμενε ηθικά «άψογο» μπροστά σε όμορφες και σαγηνευτικές γυναίκες. Η φαντασία των απλών ανθρώπων οργιάζει και φαντασιώνεται διάφορα σκάνδαλα και σκανδαλάκια. Άλλο όμως είναι να το υποθέτεις και να φαντασιώνεσαι διάφορα και άλλο να τα διαβάζεις, ως πραγματική μαρτυρία σε παγκόσμια μάλιστα θέαση, μέσα από συγκεκριμένες καταγγελίες πανέμορφων και καταξιωμένων ηθοποιών.
Το όλο θέμα δεν τελειώνει εδώ. Ανάμεσα στους κρίκους της αλυσίδας, προστίθενται απρόσμενες καταθέσεις πρωταγωνιστών ενός παρελθόντος σαράντα και πενήντα χρόνων, φανερώνοντας πως, το μεγάλο διάστημα του χρόνου που μεσολαβεί, δεν σκεπάζει αναγκαστικά σαν την άμμο της ερήμου Σαχάρας, τα, για πολλούς ανθρώπους επώδυνα, συμβάντα.
Κι όμως, ξαναβγήκε στην επιφάνεια και πάλι η περίπτωση του παλαίμαχου Ρομάν Πολάνσκι με τις ερωτικές του παρορμήσεις και τις επιθέσεις σε νεαρές και ενίοτε ανήλικες υπάρξεις.
Ο πολυβραβευμένος, ταλαντούχος και εμβληματικός για την γενιά του, ηθοποιός, Κέβιν Σπέισι, αποδέχθηκε την καταγγελία του Άντονι Ραπ πως τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, όταν ήταν νέος, ενώ αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος.
Ο Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει τον τύπο για ζητήματα εκτός της ιδιότητάς του, μπήκε κι αυτός στο στόχαστρο δεχόμενος κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση, που είχε συμβεί πριν από πολλά χρόνια.
Τί να συμβαίνει άραγε στο βάθος του τούνελ αυτής της άλλοτε αδιαπέραστης και συμπαγούς συντεχνίας, η οποία συνήθιζε να καλύπτει τα πάντα κάτω από λαμπρότητα, χρυσόσκονη, οικονομική ισχύ, εξουσία επί των ΜΜΕ, αλλά και μέσα από τα ΜΜΕ! Κι αν κάποιος αναρωτηθεί, πώς και τώρα, μετά την πτώση του μεγιστάνα παραγωγού Χάρβεϊ Γουάϊνστιν, έβρεξε ο ουρανός της σόου μπίζ αναδρομικά και θαρρείς «χρεωστούμενα» σκάνδαλα, τα οποία δεν μπόρεσαν (?) να αποκαλυφθούν σε κανονικό χρόνο, υπάρχει απάντηση. Διότι το ερώτημα βεβαίως είναι ρητορικό. Η εξήγηση, για παράδειγμα, πως τα θύματα ήταν νέοι και άσημοι ηθοποιοί και δεν είχαν την παραμικρή δυνατότητα και αξιοπιστία για να μπορέσουν να καταγγείλουν τον διάσημο θύτη, είναι μια ρεαλιστική απάντηση για την κατανόηση αυτού του παρακμιακού φαινομένου, συχνότατο στους χώρους του θεάματος, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης, του θεάτρου, της μουσικής κλπ…
Δεν θα υποστήριζα ποτέ πως, τώρα που έγινε… βούκινο σε παγκόσμια κλίμακα, παρόμοια συμβάντα περί σεξουαλικής παρενόχλησης θα πάψουν, ως δια μαγείας, να συμβαίνουν. Η γυναίκα ως ον, παρόλη την μαχητικότητα κατά περιόδους του φεμινιστικού κινήματος και την σεξουαλική επανάσταση, συνεχίζει να είναι το βασικό στοιχείο της κραταιάς αντίληψης στην κοινωνία. Παράλληλα μια εύρωστη βιομηχανία, κι όχι μόνο εκείνη του θεάματος, εκμεταλλεύεται την γυναικεία μορφή, με τεράστια κέρδη, βασισμένα στην εικονική πραγματικότητα της όμορφης, προκλητικής και μοιραίας femme fatale. Μην παραμελούμε και το γεγονός της γυναικείας παρουσίας, από πολλές απόψεις, πως είναι το κεντρικό είδωλο εκμετάλλευσης μεγάλου μέρους της καπιταλιστικής βιομηχανίας. Για σκεφτείτε, το γυναικείο μοντέλο περιέχει την ακατανίκητη μορφή της «Γυναίκας-τρόπαιο».
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο. Στην πλειοψηφία τους, οι οικογένειες, ενισχύουν τις κορασίδες και τα μπουμπούκια τους προς την με κάθε κόστος κατάκτηση της ομορφιάς.
Σε αυτή την παγκόσμια αντίληψη περί της γυναίκας-αντικείμενο, ή αν το θέλετε του σώματος-αντικείμενο, η ομορφιά, η θηλυκότητα, ακόμα και το άδολο της παιδικότητας και της νιότης, σε συνδυασμό με την απουσία εκπαίδευσης και γενικότερης μόρφωσης των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν σε χαμηλό πνευματικό επίπεδο, θα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της σωματικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Ο θαυμασμός, η εκτίμηση και ο σεβασμός του ωραίου είναι άλλο ζήτημα, είναι φυσικό επακόλουθο. Το αληθινά ωραίο και καλόγουστο θέαμα, προκαλεί τις αισθήσεις όλων των ανθρώπων, όλων των τάξεων, των φτωχών, των πλουσίων, και όλων των πολιτικών και ιδεολογικών τάσεων… Το ζήτημα είναι ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο αντιμετωπίζει κάποιος την ομορφιά του σώματος. Νοιώθω πως ο ισχυρός, είτε μυϊκά είτε κοινωνικά, εκείνος που νέμεται και επιβάλλει την εξουσία του, εκείνος που εκμεταλλεύεται τα μέσα που διαθέτει και τα χρησιμοποιεί για την καταδυνάστευση του άλλου, εκδηλώνει απεχθή και βίαιη συμπεριφορά. Έχουμε και πάλι, σε ένα άλλο κοινωνικό πεδίο, την γνωστή και τραυματική σχέση μεταξύ θύτη και θύματος. Τον ισχυρό και τον αδύναμο. Τον βιαστή και τον βιασθέντα…

Όπως και να ‘χει, η θέση μας έχει προ πολλού κατατεθεί. Θα υπερασπισθούμε το θύμα με κάθε τρόπο και θα αντιμετωπίσουμε τον θύτη, όπως του πρέπει: Νομικά, ηθικά, ιδεολογικά και κοινωνικά.

*Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Προηγούμενα άρθρα του

  1. Νότης Μαυρουδής: Παλιές ξεχασμένες ιστορίες ;
  2. Νότης Μαυρουδής: Το θολό τοπίο της Κεντροαριστεράς…
  3. Νότης Μαυρουδής: Αποτέφρωση τώρα!
  4. Νότης Μαυρουδής: Πόλη τρόμου η Αθήνα;
  5. Νότης Μαυρουδής: Η κόλαση τού περιθωρίου…
  6. Νότης Μαυρουδής: Τα απόρθητα κάστρα των ΜΜΕ.
  7. Νότης Μαυρουδής: Φίδια!!!
  8. Νότης Μαυρουδής: Ζεϊμπεκιές…
  9. Νότης Μαυρουδής: Κεντροαριστερά
  10. Νότης Μαυρουδής: Μετανάστες παντού ! (Μια αμερικανική πραγματικότητα…)
  11. Νότης Μαυρουδής: Αποτρόπαιο έγκλημα…
  12. Νότης Μαυρουδής: Συμβίωση
Share.

Comments are closed.