Αποστάσεις παίρνουν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ  από την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

0

Συνεχίζεται το πολιτικό θέατρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι λεγόμενοι «53» αντέδρασαν χθες μέσω της ιστοσελίδας τους, ενιστάμενοι στην απόφαση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, μετά τη συνεδρίασή της, παρουσία του πρωθυπουργού.
«Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ομόφωνη», υπογραμμίζουν οι «53» σε ανακοίνωσή τους, εκθέτοντας τις διαφωνίες τους επί σειρά θεμάτων, όπως αυτές εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου.
«Το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου» τονίζουν μέλη της τάσης των “53” με ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύεται στην προσκείμενη στην τάση ιστοσελίδα, commonality.gr.
Μάλιστα, οι «53» αποκαλύπτουν ότι οι διαφωνίες τους δεν αφορούσαν μόνο στο “επεισόδιο” με τον Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό, αλλά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως επίσης και στον τρόπο που η κυβέρνηση προβάλλει και υπερασπίζεται την οικονομική της πολιτική.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση των «53»

«Οι 53 για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ομόφωνη καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλα μέλη της ΠΓ, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα. Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου, σημειώνουν μέλη των 53.
Μεταξύ άλλων, διαφωνίες εκφράστηκαν στα εξής ζητήματα:

  1. Οι 53 και άλλα μέλη της ΠΓ, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.
  2. Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
  3. Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:

Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.
Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.
Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.
Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.
ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις

Share.

Comments are closed.