Γράφει ο Νίκος Κορδόσης, ιδρυτή και η ψυχή του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» της Ι.Π. Μεσολογγίου, στο Facebook:
«Πρόσφατα στο τοπικό τύπο του Μεσολογγίου δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι ο γλύπτης κ. Νίκος Γκοτζαμάνης με την χορηγική υποστήριξη του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία κ. Δημητρίου Τάσσου προτίθεται να δημιουργήσει την Αναπαράσταση της Εξόδου” με «σύμπλεγμα 25-35 αγαλμάτων» υπερφυσικού μεγέθους στην περιοχή του Κήπου των Ηρώων.
Αμέσως μετά την δημοσίευση της είδησης αυτής η φίλη των παιδικών μου χρόνων κυρία Βούλα Λούβρου απέστειλε στην εφημερίδα «Μεσολογγίτικα Χρονικά» επιστολή διατυπώνοντας τους προβληματισμούς και την ανησυχία της για την δημιουργία αυτού του «συμπλέγματος».
Γράφει η κα Λούβρου:
“…….Μήπως θα έπρεπε πριν από την τελική απόφαση για τέτοιας σημασίας έργο να γίνει μια ευρύτερη έρευνα για το ποια θα είναι η έκταση του συμπλέγματος, πού θα τοποθετηθεί και ποιό το μέγεθος εκάστου αγάλματος…?
“Ο Κήπος των Ηρώων και ο περιβάλλων αυτόν χώρος είναι τόπος ιερός και αυθαίρετες παρεμβάσεις «αναπαραστάσεων» υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν το χώρο γύρω από τον ιερό κήπο στην καλύτερη περίπτωση σε υπαίθρια γλυπτοθήκη του συγκεκριμένου καλλιτέχνη και στη χειρότερη να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το χαρακτήρα του ιερότερου των μνημείων της.
“Σε κανένα μνημείο δεν έχει γίνει ποτέ αναπαράσταση σε φυσική κλίμακα ανθρώπων και γεγονότων. Αρκεί μια επίσκεψη σε αντίστοιχους χώρους, και έχουμε πολλούς, για να το διαπιστώσει κανείς.
“Η ταπεινότητα του μνημείου δεν αντέχει μεγάλης κλίμακας και διαστάσεων γλυπτά που θα έρχονται σε αντίθεση με το ύφος και το πνεύμα του ηρώου. Ένα αλωνάκι ήταν και κράτησε κομμένη την ανάσα του τότε σύγχρονου κόσμου, ας μη του προσδώσουμε ένα χαρακτήρα που δεν ταιριάζει στην ιερότητά του με την δημιουργία εύκολων εντυπώσεων.
“Η πόλη μας έχει ένα ιδιαίτερο τοπίο και μια ξεχωριστή ιστορία. Πρέπει να τα σεβόμαστε διαρκώς”.
Ανησυχώντας και ΄γω για το μέλλον του τόπου που γεννήθηκα και επέλεξα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ και συμμεριζόμενος απόλυτα τους πιο πάνω προβληματισμούς της κυρίας Λούβρου συμπληρώνω τις δικές μου σκέψεις.
Η επιθυμία του χορηγού και του καλλιτέχνη για την υλοποίηση «του μεγάλου οράματός τους να αναπαραστήσουν την ΕΞΟΔΟ με 25-35 αγάλματα σαν αυτό του Μάρκου Μπότσαρη», είναι πάντα καλοδεχούμενη στην πόλη της Ιστορίας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού.
Όμως μακριά από την λιτότητα των αγαλμάτων του Κήπου των Ηρώων και του περιβάλλοντος αυτόν χώρου των απαλών τόνων και χαμηλών επιπέδων του.
Υπάρχουν στη πόλη πολλές θέσεις που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα υπερμεγέθη αγάλματα.
Οι λεωφόροι της Κλείσοβας και της Πλώσταινας, τα αλσύλλια του λιμανιού, το «πάρκο» στα «Καλά Καθούμενα» θα ήτανε ίσως ιδανικοί χώροι για την τοποθέτησή τους.
Προς θεού όμως.
Η ιερότητα του Ταφείου των Ηρώων, του κοιμητηρίου των πεσόντων αγωνιστών με την αβρή εικόνα των μνημείων του και ο κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα τους, όπως πολύ σωστά σημειώνει η κυρία Λούβρου, δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη περί δημιουργίας του γλυπτικού συμπλέγματος στην περιοχή αυτή.
Αρκετά οι ανεύθυνες μέχρι τώρα παρεμβάσεις που έγιναν σε βάρος της φυσιογνωμίας και της ιστορίας της πόλης.
Ας μην επιτρέψουμε και άλλες.»
Ελπίζουμε να εισακουστεί ο λόγος του και να ληφθεί υπ’ όψιν η αγωνία του!
Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…
Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…
Στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων βρέθηκε η κινητή μονάδα του προγράμματος ανακύκλωσης «The Green City». Tο έμπειρο προσωπικό…
Άνοιξε η αυλαία των παιδικών εκδηλώσεων «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη 2024-2025», το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Μέχρι…