Αντί για σημαία του έδωσαν στον μικρό Αμίρ την πινακίδα του σχολείου

0

Τελικά το Αφγανόπουλο στο 6ο δημοτικό Δάφνης που πέταγε από τη χαρά του επειδή είχε κληρωθεί σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, δεν κράτησε τη σημαία.
Τι έγινε; Γιατί υπήρξε αυτή η αλλαγή;Τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, που αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος, κράτησε τελικά την ταμπέλα του σχολείου του κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου,  εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.
Την αποκάλυψη για το περιστατικό έκανε με ανάρτησή του στο Facebook ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε post του ο κ.Γιάννης Ευσταθίου ο διευθυντής του Σχολείου έκρινε ότι ο μικρός δεν μπορεί να κρατήσει τη σημαία γιατί δεν ήθελε να μπει με αυτή σε εκκλησία, Όμως ο μικρός ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο και παρουσιάζει και την εκδοχή του μικρού μαθητή: «Το Αφγανόπουλο δηλώνει έκπληξη και υποστηρίζει πως ουδέποτε του είπαν κάτι τέτοιο και πως δεν είχε πρόβλημα να μπει σε χριστιανική εκκλησία».

Τι έλεγε ο Αμίρ όταν κληρώθηκε
λίγες ημέρες πριν την παρέλαση, έμαθε ότι η κλήρωση για σημαιοφόρο του σχολείου έβγαλε το δικό του όνομα. «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», λέει ο Αμίρ και με χαμόγελο προσθέτει ότι όλοι οι συμμαθητές του τού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.
Ο Αμίρ, που πηγαίνει στην Ε’ δημοτικού, είναι μετρημένος στα λόγια και τις αντιδράσεις του, η μητέρα του, όμως, η Αριζού, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την κλήρωση του παιδιού της. «Πολύ χάρηκα όταν με ενημέρωσαν για την επιλογή αυτή. Δεν ήξερα τι να πω ούτε τι να κάνω. Στο Αφγανιστάν δεν έχουμε μαθητική παρέλαση. Είναι καινούρια εμπειρία», λέει και εξηγεί ότι στη χώρα τους υπάρχουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και δεν επιτρέπεται να τις παρακολουθούν. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε θεατές ή κοντά στους επισήμους και τους πολιτικούς», λέει, «και εδώ μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία, όχι μόνο να παρακολουθήσουμε παρέλαση, αλλά να συμμετέχει και ο Αμίρ και να είναι σημαιοφόρος».

Αναλυτική πληροφόρηση ζητά το υπ. Παιδείας
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος, θα υπάρξει ανακοίνωση, μόλις το υπουργείο λάβει αναλυτική πληροφόρηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, αύριο, Δευτέρα.
«Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το περιστατικό και αύριο (σ.σ. Δευτέρα) θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση, κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνονται από τη σχολική μονάδα και το πρόγραμμα ‘Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων αιτούντων άσυλο ή μετεγκατάσταση από την χώρα’ του δήμου Αθηναίων, βάση του οποίου η οικογένεια βρίσκεται σε διαμέρισμα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αγγελόπουλος.

Το ταξίδι του μικρού Αμίρ
Ο Αμίρ, έχει έρθει με τη μητέρα και τα δύο αδερφάκια του, τον Βαλί και τη μικρή Ελνάζ, από την Χεράτ του Αφγανιστάν πριν από ενάμιση χρόνο. Το ταξίδι από την πόλη, που αιώνες πριν, στο πέρασμά του ο Μέγας Αλέξανδρος ονόμασε «Αλεξάνδρεια», ως το Καρά Τεπέ της Λέσβου και από εκεί στη Δάφνη της Αθήνας, μεγάλο και δύσκολο. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι καλή. Έχουμε πόλεμο, ειδικά στην περιοχή μας. Δε μου αρέσει ο πόλεμος», λέει ο Αμίρ χαμηλώνοντας το βλέμμα, «εδώ είναι καλύτερα».
Πριν λίγο καιρό, ο Αμίρ και η οικογένειά του, πήγαν να μείνουν σε έναν από τους ξενώνες που διαθέτει ο δήμος Αθηναίων για τους πρόσφυγες και άρχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο, μαζί με τα ελληνόπουλα της γειτονιάς.

Είτε με «αιέν αριστεύειν» είτε με κλήρωση μερικές φορές “ξέρουμε” πως να κουρελιάσουμε την τιμή μας μέσω της σημαίας μας.

Share.

Comments are closed.