Categories: Διεθνή

Η λέξη kolotoumba επιστρέφει με άρωμα Brexit τώρα

Η λέξη kolotoumba καθιερώθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τακτική κι αντί να αντισταθεί στους διεθνείς πιστωτές, όπως διατυμπάνιζε για μήνες, αποδέχτηκε την έκτακτη χρηματοδότηση με ιδιαιτέρως αυστηρούς όρους επιστρέφει με άρωμα βρετανικό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η «kolotoumba» τείνει να καθιερωθεί ως ο νέος πολιτικός όρος στην Ευρώπη καθώς ταιριάζει απόλυτα με την αναδίπλωση που συζητιέται γύρω από το θέμα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η ελληνική λέξη kolotoumba βρίσκεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά, για το εν εξελίξει ζήτημα του Brexit», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit».
Ο αρθρογράφος Tony Barber δεν παραλείπει να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εμπνευστή Έλληνα πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι ήταν αυτός που καθιέρωσε την συγκεκριμένη στάση αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ακολούθησαν.
«Η kolotoumba έγινε μόδα το 2015, ως απάντηση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού και αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού για μήνες επέμενε πως δεν θα υποχωρήσει στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο Τσίπρας “έκανε τούμπα” και αποδέχθηκε την χρηματοδότηση».
Η συζήτηση γύρω από την λέξη που κάνει θραύση όπως φαίνεται στην Ευρώπη άνοιξε σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο.
Εκεί οι συμμετέχοντες κατέληξαν να συζητούν εάν το Λονδίνο θα κάνει τελικά «kolotoumba» για να αποφύγει τον δύσκολο δρόμο του Brexit.
Ένας από τους συμμετέχοντες μάλιστα τοποθέτησε τις πιθανότητες για «κωλοτούμπα» στο μηδέν με 0.1% ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για πιθανότητες από 10 έως 30%.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν πως το ρολόι κινείται αδυσώπητα προς τον Μάρτιο του 2019, ημερομηνία που η Βρετανία έχει ορίσει ως την τελική έξοδο της από την ΕΕ.
Πάντως όλοι οι συμμετέχοντες του Συμποσίου συμφώνησαν πως εάν είναι να επέλθει «kolotoumba» στο θέμα του Brexit αρκετοί θα πρέπει να είναι οι πολιτικοί στην Βρετανική Βουλή που θα απορρίψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του δημοσιογράφου Tony Barber της Βρετανικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Greek lessons for Brexiters» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Επίσημη ανακοίνωση της Euroleague: Δικαιώνει Ολυμπιακό και Μπαρτζώκα για την “αλλοίωση” στο ΣΕΦ

Η Euroleague πήρε επίσημη θέση για τις επίμαχες φάσεις στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την…

10 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Μετά από πολλά χρόνια φωτίστηκε και αναβαθμίστηκε το πάρκο της Ρεματιάς

Συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσίων του Δήμου Βριλησσίων για την  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου…

12 ώρες ago

«Δημιουργική Ανατροπή» – Κώστας Λύρος: Εορτές Εξόδου 2024 – Χαμηλότερες του κύρους του Δήμου και του θεσμού

Ανακοίνωση με την όποια ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που οργανώθηκαν…

13 ώρες ago

Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος ΔΔΑ: Στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι, δεν ίσχυε ο «νόμος Φλωρίδη»

Στη διευκρίνιση ότι δεν ισχύει ο νόμος Φλωρίδη στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι προχώρησε…

17 ώρες ago

Ασημακοπούλου Leaks: Κομματικό στέλεχος υπέδειξε για τη διαρροή ο Θεοδωρόπουλος

Κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, υπέδειξε ως πηγή των email που μεταβίβασε στην Άννα…

23 ώρες ago

Πασχαλινό Γλέντι στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με πλούσιο φαγητό, μουσική, χορό και πολλές…

1 ημέρα ago