Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Μέρκελ αποφάσισε κι έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα

0

Επιτέλους ένας Έλληνας δημοσιογράφος όρθιος μπροστά στον Σόιμπλε! Ο Αλέξης Παπαχελάς  σε μια τρομερή συνέντευξη με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε μια συνέντευξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις των τελευταίων ετών που πήρε ο Α. Παπαχελάς και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε γιατί πρόκειται για τεράστια επιτυχία ειδικά τώρα που ο Σόιμπλε έφυγε από τη θέση του γερμανού ΥΠΟΙΚ.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία ήταν όταν ρωτήθηκε ο Σόιμπλε κατά πόσο ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρχής, ο απάντησε ότι την συγκεκριμένη απόφαση την έλαβε Άνγκελα Μέρκελ.
«Εγώ, και αυτό είναι γνωστό, ήμουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Άλλοι, και κυρίως η Καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ», είπε.
Σε ότι αφορά την πρόταση γίνει ένα προσωρινό Grexit «time-out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλαδή έξοδο με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, υποστηρίζει ότι όντως έγινε τέτοια πρόταση στον τότε ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλλω στη Γερμανία, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο 2015, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτιμήσει το ακριβές κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, ενώ προσωπικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».
Τονίζει ότι τον «λύπησε» το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπάθησε για έξι μήνες να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει, «σεβάστηκε το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε τον δρόμο των εκλογών». «Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ό,τι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες – και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός – η χώρα πάει καλύτερα», υπογραμμίζει.

ΚΙΔΗΣΟ: ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ οφείλουν εξηγήσεις και μία συγνώμη προς τον Ελληνικό λαό τόσο για τη στάση τους, όσο και τις επιπτώσεις
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ένας ακόμα από τους πρωταγωνιστές στο ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε ο δημοσιονομικός και θεσμικός εκτροχιασμός της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε εχθές σε Ελληνικό Μέσο ενημέρωσης πως το ΔΝΤ μπήκε στο Ελληνικό πρόγραμμα με απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ.
Για μία ακόμα φορά, ακούμε την αλήθεια ως έχει, από χείλη που δεν μπορούν να συσχετισθούν με την εγχώρια πολιτική σκηνή, ούτως ώστε να διαψευσθούν σε αυτή τη βάση.
Δυστυχώς, παραμένουμε βέβαιοι πως οι μύθοι συνωμοσίας γύρω από το Ελληνικό πρόβλημα, οι «ιστορίες αγρίων» περί κρυφών συνομιλιών του τότε Πρωθυπουργού με τον κ. Στρος Καν, δεν θα τελειώσουν ούτε αυτή τη φορά. Γιατί βολεύουν, τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί χωρίς τους μύθους, αμφότεροι, οφείλουν εξηγήσεις και μία συγνώμη προς τον Ελληνικό λαό για τη στάση τους, όσο και τις επιπτώσεις της πολιτικής τους δράσης την ώρα που η χώρα και οι πολίτες της, ήταν επί ξύλου κρεμάμενοι

Η συνέντευξη Σόιμπλε στον Παπαχελά

Share.

Comments are closed.