Κόντρα Φίλη-Βίτσα για τα F16 στην Βουλή με τον Πάνο Καμμένο απόντα και αιχμές από Ξυδάκη

0

Με ειρωνεία και αιχμές απάντησαν ο Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης στην παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπ. Άμυνας Δημήτρη Βίτσα του «οδικού χάρτη» για την αναβάθμιση των F-16.
Ο κ. Βίτσας ανέλαβε να εξηγήσει τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου για το πρόγραμμα αναβάθμισης των, λόγω της απουσίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Υποστήριξε, δε, ότι ήταν «αδήριτη ανάγκη» η αναβάθμιση των F-16και διευκρίνισε ότι η τιμή 2,4 δισ. Δολάρια αφορά στην αναβάθμιση και των 123 F-16, αλλά σημείωσε ότι η τιμή που μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος κατ’ ανώτατο όριο είναι τα 1.1 δισ. ευρώ.
«Στις 16 Οκτωβρίου 2017 ο αμερικανικός στρατός στέλνει όπως οφείλει στο αμερικανικό κογκρέσο την τιμή για την αναβάθμιση 123 αεροπλάνων η οποία είναι 2 δισ. 404 εκατομμύρια δολάρια. Λέμε εμείς ότι με βάση τα άλλα που έχουμε κάνει αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1 δισ. 100 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Θα ζητήσουμε από το ελληνικό κράτος; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε, παίρνοντας το σημερινό προϋπολογισμό εξοπλιστικών και με προβολή στην επόμενη δεκαετία. Πόσα έχουμε αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια το χρόνο πόσο θα έχουμε σε 10 χρόνια πέντε δισ. με σημερινές τιμές, δεν θα πάμε να ζητήσουμε παραπάνω» είπε ο Δημήτρης Βίτσας.
Υποστήριξε επίσης ότι μέσω της αναβάθμισης η Ελλάδα θα αποκτήσει τεχνογνωσία «γιατί η διαδικασία είναι μοντελοποίηση δύο ή τεσσάρων στην ίδια την Αμερική, εκεί θα πάνε και ειδικοί τεχνικοί από την Ελλάδα για να δουν πως γίνεται η συναρμολόγηση, θα έρθουν στην Ελλάδα έπειτα μαζί με αμερικανούς της αεροπορίας και της εταιρείας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση και θα αποκτήσουμε έτσι μια τεχνογνωσία. Θα συμμετάσχει και η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Οι ερωτήσεις του Νίκου Φίλη
Ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης που έχει εκφράσει ζωηρές αμφιβολίες και αντιρρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης έθεσε στον Δ. Βίτσα τρεις ερωτήσεις:

  1. Πότε θα έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία της σύμβασης που αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς
  2. Χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με βάση τη νομοθεσία
  3. Υπάρχει γενικότερη μελέτη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που δεν αφορά μόνο τα F16 αλλά και άλλες ανάγκες, προμήθειες για τους εξοπλισμούς προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση στο Αιγαίο;

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ν. Φίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα στείλει το αμερικανικό κογκρέσο την επιστολή η οποία είναι αναλυτική γύρω στις 300 σελίδες προς την Ελλάδα
«Από κει αρχίζει η διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις δηλαδή αν θα αναβαθμίσουμε 85- 95 ή 123 αεροπλάνα. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι υπογραφή για τα 123 στοιχίζει 2,4 δις δολάρια. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα. Αν θα πούμε κάτι αυτό θα είναι για τον αριθμό δεν θα πούμε για την ουσία της αναβάθμισης». 
Ο κ. Βιτσας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα αντισταθμιστικά οφέλη γιατί, αν και με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία έχουν απαγορευτεί, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να υπάρξουν ασφαλή αντισταθμιστικά οφέλη.
Πρόσθεσε ακόμα πως υπάρχει μια γενικότερη μελέτη της Στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά αναβαθμίσεις και στα τρία όπλα.
«Πρέπει να δούμε τον κατάλογο των απαιτήσεων και πως θα ισχυροποιηθεί εκτός από την αεροπορία και το ναυτικό και ο στρατός ξηράς».

Ειρωνείες Φίλη και οι αιχμές Ξυδάκη
Ο Νίκος Φίλης απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα ο όποιος τις προηγούμενες μέρες τον κατηγόρησε για μείγμα άγνοιας όσον αφορά τις δηλώσεις του απάντησε με ειρωνικό τρόπο: «Ευτυχώς που σήμερα με αυτά που είπατε μας βγάλατε από το πέλαγος της άγνοιας μας»
Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης διατύπωσε τον προβληματισμό του: «Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν πηγή διαφθοράς. Είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ποιότητας, αξιοπιστίας και να βάλει αυτές τις αναγκαίες ενέργειες σε μια νέα βάση. Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία.
Όλα όσα έχουν ακουστεί για τις ασάφειες , το ύψος της δαπάνης, τον τρόπο διαχείρισης και διεξαγωγής της μεγάλης αγοράς και αναβάθμισης πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα έχει ξαναγίνει».

Μάλιστα ο Ν. Ξυδάκης έκανε έκκληση όπως είπε στην κυβέρνηση να μην μετατραπούν οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες οι οποίες δικαιολογούνται από την ιδιόμορφη γεωγραφία της χώρας σε κολάρο ασφυξίας δημοσιονομικό για τη χώρα
«Να τεθεί στους εταίρους ότι, όπως οι δαπάνες για το προσφυγικό είχαν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα, έτσι και οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες να έχουν αντίστοιχο αποτύπωμα».

Share.

Comments are closed.