Τη μεταφορά των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Καταλονίας στη Μαδρίτη αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστέλλει την αυτονομία των περιοχών οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ισπανία και δεν σέβονται το Σύνταγμα.
Ο Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι δεν ήταν επιθυμία της κυβέρνησης να ασκήσει τη συνταγματική εξουσία της για την επιβολή του νόμου, όμως οι ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης δεν άφησαν περιθώριο. Σημείωσε, ωστόσο δεν αίρεται το αυτοδιοίκητο της περιφέρειας.
«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο για μία χώρα της Ε.Ε., όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά το τέλος του συμβουλίου και κατηγόρησε την Βαρκελώνη για παραβίαση του συντάγματος της χώρας.
Στόχος είναι τώρα, όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, να διενεργηθούν τοπικές εκλογές το συντομότερον δυνατό και τουλάχιστον εντός εξαμήνου.
Ο Ραχόι αναφέρθηκε ακόμα στην ραγδαία επιδείνωση που σημειώνουν τα οικονομικά της επαρχίας, ιδιαίτερα μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.
Τι προβλέπει το άρθρο 155
Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος ενεργοποιείται.
Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση “ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, η Μαδρίτη “μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας“.
Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…