Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες μετά την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία σειρά διατάξεων για το ζήτημα κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής.
Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με τα Πόθεν Έσχες που έχουν ήδη υποβληθεί και στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία για τα οποία το ΣτΕ έκρινε πως δεν είναι σύννομη η δήλωσή τους.
Η απόφαση ωστόσο ανοίγει και νέο μέτωπο κυβέρνησης και δικαστών με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο να ρίχνει την πρώτη προειδοποιητική βολή.
Ποια σημεία κρίθηκαν αντισυνταγματικά
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την υποχρέωση να περιλαμβάνουν οι υπόχρεοι Πόθεν Έσχες ,μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Με την απόφαση του ΣτΕ ορίζεται ακόμη η 5ετία ως το ανώτατο όριο που έχει τη δυνατότητα η διοίκηση να διενεργήσει και να ολοκληρώσει τον ελέγχο των δηλώσεων, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Παπαγγελόπουλος: Φοβάμαι ότι η δικαιοσύνη θα εκτεθεί
Σε υψηλούς τόνους ο αναπληρωτής υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχολίασε «Αναμένω να ενημερωθώ επίσημα. Φοβάμαι όμως ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις του Πόθεν Εσχες.
Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη -αναμένοντας και την επίσημη απόφαση προς μελέτη- για τις πληροφορίες που μεταφέρουν ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣΤΕ – μετά την προσφυγή των δικαστικών ενώσεων- αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».
Η απόφαση του ΣτΕ
Το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν σχετικής αιτήσεως ενώσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ακύρωσε –για τυπικούς λόγους- στο σύνολό της την 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».
Ειδικότερα, κατά τους δικαστές, η συγκεκριμένη απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης».
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…