«Έως» τα 2,4 δισ. δολάρια (κάπου 2 δισ. ευρώ) ανέρχεται το «εκτιμώμενο κόστος» για την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τους Αμερικανούς. Αυτό αναφέρει η εισήγηση της κυβέρνησης Trump προς το Κογκρέσο, η οποία απαντά θετικά στο σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Αθήνα από τις αρχές του έτους, χωρίς να προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα είναι αντικείμενο μετέπειτα διαπραγμάτευσης.
Το ποσό αυτό, όπως είναι φανερό, απέχει αρκετά από το αντίστοιχο που προβάλλει ως κόστος η ελληνική πλευρά, μέσω του Δ. Τζανακόπουλου και του Π. Καμμένου, το οποίο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ -ή σχεδόν 1,3 δισ. δολάρια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, «για την ώρα δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται αντισταθμιστικών. Κάθε συμφωνία για τα αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ανάδοχο εταιρεία».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αφήνεται ένα μικρό αλλά ασαφές «παράθυρο» ανάθεσης στην ΕΑΒ, ως υπεργολάβου, ενός τμήματος των εργασιών αναβάθμισης των F-16. Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου, «η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει τη συμφωνία με περίπου 3-5 επιπλέον συνεργατών στην Ελλάδα είτε της κυβέρνησης των ΗΠΑ είτε της αναδόχου εταιρείας».
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση του Κογκρέσου, θα ακολουθήσει «παζάρι» ανάμεσα στην Αθήνα και την Lockheed Martin που θα διαμορφώσει και το τελικό κόστος. Έτσι, πρακτικά, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα που θα κατεβάσει τη συμφωνία στο επίπεδο που η ίδια ισχυρίζεται σήμερα -κάτι που, προφανώς, μπορεί να ανατραπεί στην πράξη.
Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναρτήθηκε η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που ο Πρόεδρος Donald Trump υποδεχόταν τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την απάντηση στο ελληνικό αίτημα (Letter of Request: LOR) που είχε διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου 2017, για τη σύναψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας.
Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους 2.404 εκατ. δολαρίων (2.040 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία).
Το πακέτο αναβάθμισης που ζήτησε η Ελλάδα περιλαμβάνει έως:
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…