Νέοι μορφωμένοι με περγαμηνές και μέλλον παίρνουν το μυαλό τους και πάνε αλλού να επενδύσουν τα όνειρα και τη ζωή τους.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι μετανάστευση των εργατών του παρελθόντος μετατράπηκε σε αιμορραγία επιστημόνων για τη χώρα στα χρόνια της ύφεσης.
Η επιστημονική μετανάστευση συνεχίζει
Η επιστημονική μετανάστευση συνεχίζει και μάλιστα όσον αφορά τους γιατρούς με βάση πρόσφατες διαπιστώσεις δεν μένουν στην Ελλάδα ούτε για την ειδικότητά τους. Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Οι μισοί γιατροί που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ετησίως φεύγουν από τη χώρα πριν καν κάνουν την ειδικότητά τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της, αλλά και χιλιάδες ακόμη ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται ότι δίνει τελικά στους νέους γιατρούς της είναι ένα τα εισιτήριά τους για να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Σύμφωνα με στοιχεία, από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, οι απόφοιτοι, στην πλειονότητά τους, ζητούν από τη γραμματεία της σχολής ειδικά αντίγραφα του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την πρώτη Ιατρική Σχολής της χώρας, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.
«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα.
Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έλεγε χαρακτηριστικά, «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δεν θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση για έναν γιατρό στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έτη σπουδών είναι έξι και απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για συγγράμματα και εργαστήρια.
Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.
Ο χάρτης της μεγάλης φυγής των γιατρών
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…