Οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις: το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια πρώτη συμφωνία πάνω στους συγκεκριμένους όρους της συμφιλίωσής τους, έπειτα από μια δεκαετία καταστροφικών διενέξεων και πρόκειται να αποκαλύψουν τους όρους της συμφωνίας τους το μεσημέρι στο Κάιρο.
Μάλιστα με μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε ο αλ-Αγά, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Εφόσον λάβει χώρα, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική συμφιλίωση των δύο πλευρών, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να παραχωρήσει τις εξουσίες της στη Γάζα στην κυβέρνηση του Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από τη Φατάχ, τον περασμένο μήνα.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία του Καΐρου και δίνω οδηγίες στην αντιπροσωπεία (στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα) να την υπογράψει αμέσως», δήλωσε ο Αμπάς τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε πως έλαβε λεπτομερή αναφορά των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».
Σε μια άλλη έκφραση της συμφιλίωσης, ο Αμπάς θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε.
Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως μια «συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ υπό αιγυπτιακή αιγίδα».
Τα δύο μέρη έχουν ήδη γνωστοποιήσει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, καθώς η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των αντιφατικών συμφερόντων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της, μετά την εκδίωξη από εκεί της Παλαιστινιακής Αρχής, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ το 2007.
Η Αρχή, η διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα που υποτίθεται πως αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φάταχ, η οποία ασκεί πλέον την ούτως ή άλλως περιορισμένη εξουσία της μόνο στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.