Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας – Ο ρόλος του Τσίπρα

0

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη, ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα του αναγνωρίζει ότι ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυση τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αποκάλυψη για τον ρόλο Τσίπρα
Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες».

Άκρα του τάφου σιωπή από το «ευαίσθητο» Μαξίμου

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά πέρσι από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του κ. Τσίπρα στην υπόθεση, ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που όχι μόνο δεν καταδίκασε το μαρτύριο που βίωσαν οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, απαντώντας στην ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχε καλύψει προκλητικά τον πρέσβη της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες», ενώ στο δικό του πόρισμα δεν διαπίστωνε καμία σεξουαλική επίθεση, αλλά αντίθετα καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι εκείνα είναι που «κακοποιούν γυναίκες».

Η δίκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η δίκη της δεύτερης από τις τρεις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Στο δικαστήριο παρέστη και ο σημερινός πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος είναι εκείνος που απέλυσε τις τρεις εργαζόμενες που είχε αποπειραθεί να βιάσει ο προηγούμενος πρέσβης.

Ο κ. Φερνάντες ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως οι εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή «δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» και όχι για λόγους εκδίκησης, καθώς όπως είπε ο ίδιος δεν γνώριζε ότι είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις. Τους ισχυρισμούς του κ. Φερνάντες καταρρίπτει ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, που διετέλεσε πρέσβης την περίοδο πριν από τον Γκονζάλες, ο οποίος με κατάθεση του υποστηρίζει πως ο σημερινός πρέσβης κ. Φερνάντες γνώριζε τα πάντα γύρω από τις σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς ο ίδιος τον είχε ενημερώσει σε συσκέψεις που έγιναν για αυτό το θέμα και άλλωστε γνώριζε πως αυτός ήταν ο λόγος που εστάλη επειγόντως στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρέσβη. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει τις εργαζόμενες, για την καταχρηστική απόλυση, τότε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να καταβάλει άμεσα την χρηματική αποζημίωση που απαιτούν τα θύματα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Τσίπρας προσωπικό, ο τότε υπουργός εσωτερικών Κουρουμπλής και η Γενική Γραμματεία ισότητας να πέρουν επιτέλους θέση.

Το καταγγελόμενο γεγονός

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εφιάλτης των γυναικών εργαζομένων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, όταν στην Αθήνα έφθασε ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες, προσωπικός φίλος του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας, είχε προβεί σε σεξουαλικές επιθέσεις, ασκούσε και φυσική βία, ενώ μια από αυτές αποπειράθηκε να την βιάσει. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο Γκονζάλες απειλούσε τις εργαζόμενες πως αν δεν υπακούσουν θα τις απολύσει. Ανάμεσα στις εργαζόμενες βρισκόταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όταν διαμαρτυρήθηκε σε στελέχη του κόμματος δέχθηκε την παραίνεση «να κάνει υπομονή». Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν οι εργαζόμενες στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε ανταπόκριση και ο εφιάλτης συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες.

Το δράμα που ζούσαν οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας φαίνεται πως έγινε γνωστό στον Αλέξη Τσίπρα, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, ο οποίος αντί να καταγγείλει το γεγονός και να προστατεύσει τις υπαλλήλους, κάλυψε τον Γκονζάλες και με απόλυτη εμπιστευτικότητα έστειλε επιστολή στον Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας του να τον απομακρύνει με διακριτικότητα, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα οι εργαζόμενες δεν έχουν δημοσιοποιήσει την υπόθεση «επιδεικνύοντας πολιτική ωριμότητα». Προειδοποιούσε δε τον Μαδούρο πως αν το σκάνδαλο δημοσιοποιηθεί από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης» στην Ελλάδα, τότε αυτό θα έβλαπτε την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές, καθώς –όπως αναφέρουν- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησαν να μην αποκαλύψουν το ζήτημα για πολιτικούς λόγους. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (κυβέρνηση Ν.Δ.) δεν είχε καμία ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τους τοίχους της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Τελικά τον Ιούνιο του 2013, μετά και την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, και με κίνδυνο το σκάνδαλο να δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα, ο Φρανκλίν Γκονζάλες απομακρύνθηκε από την ελληνική πρεσβεία και την θέση του πήρε ο σημερινός πρέσβης Φαρίντ Φερνάντες.

Μαρτυρίες στο σοκ στο Συνήγορος του Πολίτη

Οι μαρτυρίες των γυναικών υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη προκαλούν σοκ. Η κ. Ξ.Μ. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα μεσημέρι που ήρθε ο κ. Γκονζάλες, έφαγε και μετά με κάλεσε στην κρεβατοκάμαρα του. Εκεί με περίμενε φορώντας μόνο το εσώρουχο του και αφού μου έδωσε ένα μπουκαλάκι λάδι μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Του απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα καθήκοντα μου. Τότε εκείνος σηκώθηκε, άρχισε να με θωπεύει και να μου ζητάει να κάνουμε σεξ. Εγώ άρχισα να φωνάζω, τον έσπρωξα και τότε εμφανίστηκε η αδελφή του, η οποία άκουσε τις φωνές. Αμέσως βρήκα ευκαιρία και έφυγα».

Σε άλλο σημείο η κ. Μ.Σ. αναφέρει: «Σε ένα από τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που του έκανα με ρώτησε αν εκείνη τη στιγμή ήμουν υγρή ή στεγνή! Από εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω πραγματικά και όλες οι ημέρες στην εργασία μου ήταν ημέρες φόβου».

Η κ. Σ.Μ. που εργάστηκε στην πρεσβεία επί 25 χρόνια, καταγγέλλει ότι μετά την απομάκρυνση του Γκονζάλες, ο νέος πρέσβης την έθεσε σε καθεστώς δυσμένειας, όπως και τις υπόλοιπες εργαζόμενες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι «το άσχημο εργασιακό κλίμα σε βάρος της κ. Μ. δεν αποκαταστάθηκε ούτε κατά το σύντομο διάστημα θητείας της επιτετραμμένης πρέσβειρας κ. Χασδίρι, αλλά ούτε και όταν ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη ο νυν πρέσβης κ. Φαρίντ».

Στους ισχυρισμούς του σημερινού πρέσβη ότι οι εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, το πόρισμα αναφέρει πως «εκτός από την κατάθεση του κ. Φαρίντ η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε κανένα άλλο στοιχείο (π.χ. έγγραφη προειδοποίηση, ένορκη κατάθεση εργαζομένων, κ.α.) από το οποίο να προκύπτει ότι η κ. Μ. εκτελούσε πλημμελώς την εργασία της ή ήταν ασυνεπής προς τις εργασιακές της υποχρεώσεις». Ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο διαψεύδει τον σημερινό πρέσβη, υποστηρίζοντας πως «όλες οι απολυθείσες εργαζόμενες επέδειξαν εξαιρετική απόδοση στην εργασία τους και ήταν συννενοήσιμες».

Share.

Comments are closed.