Human Rights Watch: Η Μόρια είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης

0

«Ράπισμα» για την ελληνική πολιτεία και την κυβέρνηση τα λεγόμενα στη Βουλή των εκπροσώπων του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για την κατάσταση των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου μετά από εννέα μέρες επιτόπιας αυτοψίας.      
Μιλώντας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι Εύα Κοσσέ και Εμίνα Σερίμοβιτς, παρέθεσαν όσα ανακάλυψαν στην ενδελεχή έρευνα καθώς μίλησαν με δεκάδες πρόσφυγες.

Είναι ότι χειρότερο έχω δει και έχω περάσει πόλεμο
«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο» είπε η ερευνήτρια του οργανισμού Εμίνα Τσεριμοβιτσ ( έχει υπάρξει και η ίδια πρόσφυγας) αποτυπώνοντας όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης.
Κατά την παρουσία της στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία, η ερευνήτρια της Human Rights Watch επισήμανε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και η αγωνία των ανθρώπων για τα κλειστά σύνορα παράγουν  ψυχικές νόσους και πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.
Η Εμίνα Τσερίμοβιτς, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, κάνοντας λόγο για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

Πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα  
Συγκεκριμένα η κ. Τσερίμοβιτς  υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30 – 40 λεπτά.
«Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Είδαμε να φτάνει το νερό και μικρά παιδάκια, από τεσσάρων ετών και πάνω, να τρέχουν ξυπόλητα στο βραχώδες έδαφος με μπουκάλια στα χεράκια τους προσπαθώντας να τα γεμίσουν και να παλέψουν για το νερό μαζί με 4.000 άλλους ανθρώπους».
«Αυτό που επίσης μας σόκαρε, ήταν ότι παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση και άλλοι υπεύθυνοι για το hot spot της Μόρια γνωρίζουν ότι η Μόρια δεν είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία, εμείς συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι ζουν εκεί και για αυτούς, κυριολεκτικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσβαση στα ντους ή στις τουαλέτες, που είναι απολύτως απροσπέλαστες» σημείωσε.
Η ίδια αναφέρθηκε σε καταγγελίες που έγιναν σχετικά με καυγάδες που ξεσπούν κάθε νύχτα και «με την αστυνομία να στέκεται άπρακτη και να μην κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει τους ανθρώπους».
«Οι ψυχολόγοι, που δουλεύουν στη Μόρια, μαζί με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που ρωτήσαμε, μας επιβεβαίωσαν ότι πολλοί προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους λόγω της απίστευτης αγωνίας και του συναισθηματικού πόνου που βιώνουν λόγω αυτών των συνθηκών» τόνισε

Βρήκαμε χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση 
«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στα νησιά από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, από το 2015, κι έχω να πω ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που διεξάγω έρευνες στα νησιά, που βλέπω την κατάσταση στην Μόρια, να είναι τόσο άσχημη για όλους και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, που είναι εγκλωβισμένα εκεί» είπε η κ. Κοσσέ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «πάρα πολύ άσχημη κατάσταση στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο».
Έκανε λόγο για χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν προστασία και ασφάλεια, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες, μέσω ενός κύματος νέων αφίξεων. Χαρακτηριστικά, τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου για τη Λέσβο, από τα σχεδόν 3.000 άτομα η πλειοψηφία ήταν παιδιά και ο υπόλοιπος πληθυσμός χωρίζεται σε γυναίκες και άνδρες.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ομάδες που πρέπει, να προστατεύονται όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα θύματα βασανιστηρίων, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες μόνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες.
«Ενώ θα έπρεπε να προστατεύονται και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε κατάλληλες και ανθρώπινες δομές, περπατώντας στην Μόρια την τελευταία εβδομάδα αντικρίσαμε ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια, αντικρίσαμε γυναίκες μόνες, ηλικιωμένους και εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, παιδιά, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων παιδιών. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως, είναι το γεγονός, πως αντικρίσαμε χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση», περιέγραψε η κ. Κοσσέ.
Πρόσθεσε πως η πολιτική περιορισμού στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
«Στην ουσία, δημιουργεί ψυχικά προβλήματα. Ο εγκλωβισμός αυτός, όπου 5.000 άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι μέσα στη Μόρια, η οποία είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί 2.000 άτομα, δημιουργεί ψυχικά προβλήματα» είπε.

Οι δυο ερευνήτριες άφησαν βαρύτατες αιχμές κατά αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με το σχεδιασμό ενόψει του επικείμενου χειμώνα. 
«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβουλο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τελικά συναντηθήκαμε με έναν κύριο που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον χειμώνα και από την Ύπατη Αρμοστεία μας είπαν ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό», είπε η Εύα Κοσσέ. Η κ.Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.

Από την πλευρά της η ερευνήτρια Εύα Κοσσέ, υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Η ίδια απέδωσε τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοαναταλικού Αιγαίου στη μη ορθή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης των γεωγραφικών περιορισμών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς στην ενδοχώρα.
Οι εκπρόσωποι της Human Rights Watch, υπέδειξαν στους έλληνες  βουλευτές και εκείνοι αποδέχθηκαν την ανάγκη να οργανώσουν μία επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό της Μόριας, ώστε να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα με στόχο να συγκινήσουν την Ευρώπη.

Share.

Comments are closed.