Categories: Εκπαίδευση

Παναγιώτης Κατσούλης: Αναγνώριση ιαματικού πηλού Αγίας Τριάδας – Σκέψεις και Προτάσεις, για να μην κάνουμε “μια τρύπα στο βούρκο”…

Με το ΦΕΚ 2459, δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο η «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηλός Αγίας Τριάδας» Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ως ιαματικού». 
Παρακολουθώντας αυτό το χρονικό διάστημα ρεπορτάζ που απηχούν τους “σχεδιασμούς” της δημοτικής αρχής, καθώς και το συμπέρασμα σχετικής εκδήλωσης στα πλαίσια του φετινού “παζαριού”, αντιλαμβάνομαι πως δεν έχει γίνει κατανοητό, στο βαθμό που πρέπει, το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της αναγνώρισης και κυρίως το εύρος των ζητημάτων – προβλημάτων που αναδεικνύονται μετά από αυτή.
Μακάρι να λαθεύω… 
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ την αναγκαιότητα κατάθεσης σκέψεων, οι οποίες να αφορούν το σήμερα της αναγνώρισης και κυρίως προτάσεων για την επόμενη μέρα και αυτό πράττω μέσω του άρθρου αυτού.

12 ΕΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ»
Η «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηλός Αγίας Τριάδας» ως ιαματικού», αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή μας και πιστώνεται σε πολλούς, τωρινούς, χθεσινούς και προχθεσινούς τοπικούς παράγοντες που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. 

Η ιστορία της «αναγνώρισης» είναι και διδακτική , όχι μόνο όσον αφορά τη συνέχεια των δημοτικών αρχών στα θετικά στοιχεία που οι απερχόμενοι “κληρονομούν” στους επόμενους, αλλά και όσον αφορά την αξιολόγηση των συμπεριφορών, δηλαδή την ανωτερότητα ή το κόμπλεξ των εκάστοτε διοικούντων το δήμο. 
Προς τα τέλη του 2011, βρήκαμε ξεχασμένη σ’ ένα συρτάρι του δήμου μια μελέτη που αφορούσε «την αναγνώριση του πηλού της Αγίας Τριάδας ως Ιαματικού Φυσικού Πόρου». Είχε συνταχθεί το 2005 επί δημαρχίας Γ. Πρεβεζάνου, αλλά δυστυχώς έμεινε στα αζήτητα για 6 χρόνια…

Δεν την «έθαψα», ούτε όμως την «παραχάραξα» για να την οικειοποιηθώ.

Την παρέδωσα σε ειδικούς και όταν μου πιστοποίησαν την αξία της, πήγα στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές του 2012, ευχαρίστησα δημόσια τον τότε επικεφαλή της Αντιπολίτευσης Γ. Πρεβεζάνο και ζήτησα την επικαιροποίηση της, όπως μας είχαν υποδείξει. 
Κάθε φορά που αναφερόμουν δημόσια στο θέμα αυτό, δεν υπέκρυπτα το γεγονός της δουλειάς του τότε δημάρχου (2002 – 2006), γιατί δίχως αυτή τη μελέτη δεν θα υπήρχε η βάση για τη συνέχιση της δικής μας προσπάθειας. 
Μέσα σε 1,5 χρόνο, συντονίστηκε μια μεγάλη προσπάθεια πολλών, σε συνέργεια με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το συμπολίτη μας Σωκ. Πνευματικάτο και σε συνεννόηση με το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών, του οποίου γίναμε μέλος το 2013 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Επανειλημμένα μέλη του Συνδέσμου, όπως και ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Κ. Κουσκούκης, μας επισκέφθηκαν για να εξετάσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών. 
Συγκεκριμένα κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του Υπ. Τουρισμού (επιφπ) τα εξής:

  1. Υγειονομική έκθεση
  2. Μικροβιολογική ανάλυση υδάτων – ιζημάτων
  3. Ραδιολογικές εκθέσεις
  4. Γεωλογική μελέτη
  5. Μελέτη φυσικοχημικών στοιχείων
  6. Μελέτη Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας για αποτελέσματα επιθεμάτων ιλύος για οστεοαρθρίτιδα σε αυχένα, ώμο, άνω άκρο οσφυϊκή μοίρα, ισχίο, γόνατο”.

Η προσπάθεια αυτή, όσο και αν εντέχνως αποκρύπτεται από τους σημερινούς διοικούντες το δήμο, αποτυπώνεται στο ίδιο το ΦΕΚ. 
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«11.Την υπ’ αριθμ. πρωτ. Ε.Ο.Τ. 20355/22.11.2013 αίτηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την αναγνώριση του φυσικού πόρου, ως ιαματικού με το συνημμένο φάκελο δικαιολογητικών.
12.Τα πρακτικά της 3ης /12.12.2013, 28ης/09.01.2015 και 44ης /31.01.2017 συνεδριάσεων της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΕΠΙΦΠ) καθώς και τη σχετική Γνωμοδότηση για την αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηλός Αγίας Τριάδας» Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ως ιαματικού
».

Στα μέσα του 2014, ενημερώθηκα από την Επιτροπή για την ανάγκη δυο νέων πρόσθετων δικαιολογητικών. 
Ενημέρωσα άμεσα τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, στον οποίο και παρέδωσα τις μελέτες που είχαν γίνει. 
Στις 18 Νοεμβρίου 2014, η Οικονομική Επιτροπή ανέθεσε ομόφωνα (Αρ. Απόφασης 343), την πραγματοποίηση της πρόσθετης μελέτης που χρειαζόταν.
Απαιτούνταν ένα ακόμη Τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο δεν γνωρίζω γιατί κατατέθηκε μετά από σχεδόν 3 χρόνια (σύμφωνα με το ΦΕΚ). 
Τελικά έστω και με καθυστέρηση, ήρθε τώρα η πολυπόθητη αναγνώριση και αυτό είναι που μετράει..
12 πρώτες ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Θα χρειαστεί ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, καθώς και νέες εξειδικευμένες επιστημονικές μελέτες από την πλευρά του δήμου, όπως φυσικά μικρές και μεγάλες ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, κάτι που αναφέρθηκε και απο τους ομιλητές της πρόσφατης εκδήλωσης.

Για όσους αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αλλά και τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, καταθέτω τις παρακάτω πρώτες σκέψεις και προτάσεις:
1. Η υπόθεση του “Χώρου – Τόπου της Αγίας Τριάδας”, είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις διεθνώς, όπου ο τόπος δεν αναγνωρίζεται ως “Ιαματική Πηγή” αλλά αναγνωρίζεται ο “Φυσικός Πόρος” αυτού, δηλαδή ο ΠΥΛΟΣ. 
2. Ο πυλός που δύναται να “εξαχθεί”, βρίσκεται ως επιμέρους “οικόπεδο” μέσα σε περιοχή οργανωμένης αλιείας και διεθνούς περιβαλλοντικής προστασίας, η οποία ανήκει κατά χρήση στο δήμο. Επομένως θα απαιτηθούν νομικές και θεσμικές «διευθετήσεις», οι οποίες δεν θα είναι εύκολες και λόγω γραφειοκρατίας. 
3. Για να συνεχίσει να υφίσταται ο πυλός, απαιτούνται μέτρα προστασίας του από το δήμο, κάποια δε εξ αυτών περιγράφονται στο ΦΕΚ. Τόσο ο όγκος όσο και ο τρόπος “εξαγωγής” του πυλού ετησίως, εν μέρει προσδιορίζονται από τις κατατιθέμενες και εγκεκριμένες μελέτες. 
4. Όσοι με εύκολο τρόπο και δια της μεθόδου της “αρπαχτής”, φαντάζονται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο χώρο της Αγίας Τριάδας, θα απογοητευθούν. Δεν είναι επιτρεπτές και δεν είναι αυτός ο σκοπός της αναγνώρισης. Μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης, συμβατές με το οικοσύστημα, μπορούν και πρέπει να υπάρξουν.
5. Θα απαιτηθεί οπωσδήποτε και άμεσα περιβαλλοντική μελέτη για όλα τα παραπάνω, η οποία εκτός των άλλων θα προσδιορίζει με ακρίβεια τις “συνθήκες εξόρυξης” του πυλού. 
6. Ο πυλός ο οποίος θα εξορυχτεί, πρέπει να υποστεί σε άλλο στεγασμένο χώρο“ φυσική επεξεργασία ξήρανσης” και αποβολής επιβλαβών για την υγεία των λουομένων χαρακτηριστικών του.
Αυτό που επί δεκαετίες συμβαίνει με την αυθόρμητη προσέλευση στο χώρο της Αγίας Τριάδας, φυσικά και μπορεί να συνεχιστεί, όμως μικρή σχέση έχει με το μέλλον που επιφυλάσσει η “ιαματική αναγνώριση του πυλού”. 
7. Ο μετά, από αυτή την επεξεργασία, πυλός θα πρέπει να διατίθεται σε οργανωμένα κέντρα spa.
Όλη αυτή η διαδικασία υλοποιείται, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια στο Ισραήλ και στο χώρο της “Νεκράς Θάλασσας”, της οποίας ο πυλός διαθέτει παραπλήσια χαρακτηριστικά στοιχεία με αυτόν της Αγίας Τριάδας. 
8. Προς αξιοποίηση δεν είναι μόνο ο πυλός, αλλά και το ίδιο το νερό του εγκεκριμένου χώρου της Αγίας Τριάδας. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ΠΥΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, στη δεύτερη για ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η οποία όμως και αυτή απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, πιο “εύκολα” κατασκευάσιμες από εκείνες της Πυλοθεραπείας. Στο λεγόμενο “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ”, προς αξιοποίηση δύναται να είναι ακόμη και το αλάτι. 
9. Η προσέλκυση των επισκεπτών θεραπευτικού τουρισμού γίνεται και μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ιδίως των ξένων χωρών. Οι φορείς των χωρών αυτών, εισηγούνται περιοχές όπου υπάρχει συγκοινωνιακή υποδομή (αεροδρόμιο, λιμάνι), κατάλληλος ξενοδοχειακός εξοπλισμός με αντίστοιχη υποδομή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη (και αν απαιτηθεί και νοσοκομείο).
Συμπληρώνω, πως αυτή η “ειδική πελατεία” συνοδεύεται πάντα από συγγενικά ή άλλα αγαπημένα άτομα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών πέραν της θερινής περιόδου. 
10. Θετικό στοιχείο για την υλοποίηση των παραπάνω, αποτελεί σήμερα ο επενδυτικός νόμος και η ύπαρξη επιδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Leader κ.α), τόσο για τους ιδιώτες επενδυτές όσο και για το δήμο.
Έχουμε σχεδόν παντελή έλλειψη των παραπάνω απαιτούμενων ΥΠΟΔΟΜΩΝ, η οποία πρέπει σταδιακά να καλυφθεί.
11. Είναι φανερό πως για να πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση του φυσικού πόρου της Αγίας Τριάδας, είναι αναγκαίο να εκπονηθεί από επιστημονική ομάδα μελέτη τύπου MASTER PLAN από το δήμο, η οποία θα περιέχει όλα τα απαραίτητα οικονομικά, περιβαλλοντικά, νομοθετικά και άλλα στοιχεία, ώστε να μπορέσουμε κατόπιν να διεκδικήσουμε την ένταξη μας σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. 
12. Είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί σύντομα η αντίστοιχη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ στον Οργανισμό του δήμου. Σταδιακά να στελεχωθεί υπαλληλικά και επιστημονικά, ώστε να αναλάβει μακροπρόθεσμα τη διαχείριση του όλου εγχειρήματος. Εκτός και αν αφεθούμε στην “τύχη” των εξωτερικών συνεργατών…
Αναφέρω όλα τα παραπάνω γιατί εκτιμώ, πως όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα και για άλλα σημαντικά θέματα του δήμου, δυστυχώς δεν θα ζητηθεί η άποψη μας και δεν θα συζητηθεί το όλο ζήτημα οργανωμένα και ουσιαστικά,. 
Σε κάθε περίπτωση, αν όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη, δεν προχωρήσουν με συντεταγμένο και διαφανή τρόπο, θα μείνουμε με τους πανηγυρισμούς της «αναγνώρισης» ή στη χειρότερη περίπτωση με “πεταμένα” χρήματα των δημοτών, θα υπάρξει μια ακόμη πονεμένη “αναπτυξιακή” ιστορία, αντίστοιχη της ΜΑΡΙΝΑΣ, της Έκθεσης και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Στέφανος Παραστατίδης*: Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες και εμπλοκή φροντιστηριακού ομίλου στη συγγραφή και αξιολόγησης του πολλαπλού βιβλίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε…

6 ώρες ago

Χάρης Δούκας στην 35η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Όλοι μαζί, αταλάντευτα, να δώσουμε τον αγώνα κατά της παρανομίας

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επανέλαβε στην 35η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «ο Δήμος…

6 ώρες ago

Νίκος Φασφαλής: Ευχαριστήρια επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε.

Ο επανεκλεγείς αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), Νίκος Φασφαλής, απευθύνει ευχαριστήρια επιστολή…

12 ώρες ago

Βριλήσσια – Σχολή Γονέων: «Συνεργασία σχολείου-οικογένειας» στο ΤΥΠΕΤ

Με μια διάλεξη αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγιή γνωστική,…

12 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Νέος κύκλος προγράμματος Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος από 20 Νοεμβρίου 2024

Σε συνέχεια του προηγούμενου επιτυχημένου κύκλου του προγράμματος των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, ο Δήμος Αθηναίων…

13 ώρες ago

Δήμος Αγίας Παρασκευής: Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έως και σε 60 δόσεις

Σε σειρά ρυθμίσεων οφειλών προς τον Δήμο, προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο του…

17 ώρες ago