Επανακυκλοφόρησε το μικρασιάτικο μυθιστόρημα «Το χαμένο ταίρι» του Διονύση Λεϊμονή

0

«Το χαμένο ταίρι», το μικρασιάτικο μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Εν πλω, στο κέντρο της Αθήνας με την ευκαιρία της επανακυκλοφορίας του βιβλίου από τις Εκδόσεις Εν πλω.
Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Ακρίτας την Άνοιξη του 2009.
Πρόκειται για το οδοιπορικό μιας Μικρασιάτισσας γυναίκας και μάνας από τα βάθη της Ανατολής με δυο παιδιά στην αγκαλιά, όπου έχασε το ταίρι της. Παρακολουθεί επίσης, την εναγώνια προσπάθεια επιβίωσης των Μικρασιατών στη μητροπολιτική Ελλάδα, μια προσπάθεια να ξαναριζώσουν σε ελληνική γη κουβαλώντας μέσα τους όλα τα στοιχεία του μικρασιάτικου πολιτισμό.
Για το βιβλίο μίλησε η εκπαιδευτικός συγγραφές Αργυρώ Μουντάκη μετά από το καλωσόρισμα της υπεύθυνης εκδηλώσεων των Εκδόσεων Εν πλω, κυρίας Ελένης Δημητριάδου.
Η κυρία Μουντάκη τόνισε την ικανότητα του συγγραφέα να αποδώσει την ψυχολογία και την εκφραστικότητα της ηρωίδας του, της γιαγιάς Δέσποινας χρησιμοποιώντας το λαϊκό ιδίωμα της γνήσιας αυτής γυναίκας, ενώ απηύθυνε ερωτήματα στον συγγραφέα.
Αποσπάσματα του μυθιστορήματος απέδωσε εκφραστικά η φιλόλογος Δέσποινα Παυλίδου. Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο ο τραγουδοποιός και συγγραφέας Δημήτρης Κάσσαρης επικεντρώνοντας στη μουσικότητα του συγγραφικού λόγου αποκαλύπτοντας πως η ανάγνωση του μυθιστορήματος τον ώθησε να συνθέσει τρία τραγούδια.
Ακολούθησε ο ευχαριστήριος λόγος του συγγραφέα τονίζοντας την ανάγκη ζώντας 25 χρόνια σε μια μικρασιάτικη συνοικία της Νέας Ιωνίας Βόλου να αποδώσει στο βιβλίο του το ταπεραμέντο, τη δυναμική και την αγωνιστικότητα της μικρασιάτικης γενιάς αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια γενιά που ενώ δοκιμάστηκε πολύ, κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στα χαλάσματα.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν ένα αφιέρωμα στη Μικρασία μέσα από 9 τραγούδια που απέδωσε με την αισθαντική φωνή του ο Δημήτρης Κάσσαρης συνοδευόμενος από τους μουσικούς Σάκη Νεγρίν (κιθάρα) και Αρετή Κοκκίνου (μαντολίνο). Την εκδήλωση κάλυψε ο υπεύθυνος του bookia.gr Παναγιώτης Σιδηρόπουλος και η Πόπη Ξοφάκη, ενώ ακολούθησε υπογραφή των βιβλίων από τον συγγραφέα.
Παραβρέθηκαν πολλοί συγγραφείς, εκδότες, μουσικοί, καλλιτέχνες τιμώντας το έργο του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή…

Share.

Comments are closed.