Στο κλείσιμο του περιοδικού ARB (Athens Review of Books), μετά τη δικαστική καταδίωξη εναντίον του από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφήνοντας υπαινιγμούς εναντίον της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο της FAZ, το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Δερτιλής, μέλος της Academia Europaea, διευθυντής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, στο Παρίσι, και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ότι τρεις από τους δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση κατά της του Athens Review of Books πήραν προαγωγή από την ελληνική κυβέρνηση.
Γράφει ανάμεσα στα άλλα ο κ. Δερτιλής στη FAZ:
«Έλληνες νομικοί, που εξέτασαν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι η απόφαση περιείχε πολυάριθμες αντιφάσεις, ανακρίβειες και λάθη. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο Κοτζιάς ήταν κομμουνιστής και συγγραφέας των βιβλίων που προσκομίσθηκαν, όμως υποστήριξε ότι «ούτε η σύνδεσή του με το κόμμα του ούτε τα έγγραφα που παρουσίασε η υπεράσπιση» (ανάμεσά τους τα προαναφερθέντα βιβλία) μπορούσαν να αποδείξουν, ότι «εθαύμαζε ή εκθείαζε το αναφερθέν απολυταρχικό [sic!] καθεστώς». Οι δύο αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων [Εφετείου και Αρείου Πάγου] υιοθέτησαν αυτήν την άποψη.»
Και συνεχίζει
«Η υπόθεση έφθασε τέλος στον Άρειο Πάγο. Η εισηγήτρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξε την έκδοση απόφασης υπέρ της ARB, και μάλιστα παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Εφετείου θα μπορούσε να προσβληθεί για παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ωστόσο στην τελική, αμετάκλητη απόφαση η ίδια αρεοπαγίτης ψήφισε ενάντια στην εισήγησή της χωρίς να εξηγήσει την αλλαγή της γνώμης της. Μήπως πίσω απ’ αυτό υπήρχε φόβος για την οργή της κυβέρνησης; Αποτελούσε ίσως υποχώρηση απέναντι στις επιθυμίες της κυβέρνησης; Όποια και αν ήταν η απάντηση: ο Άρειος Πάγος επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση του Εφετείου και καταδίκασε την ARB. «
Επίσης γράφει εστιάζοντας στις προαγωγές των δικαστκών
«Πάντως στις 17 Σεπτεμβρίου τρεις από τους πέντε δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση κατά της “Athens Review of Books” πήραν προαγωγή από την ελληνική κυβέρνηση. Ένας από τους δικαστές διορίσθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι άλλοι δύο έγιναν αντιπρόεδροι ‒ ανάμεσα σε αυτούς και η αρεοπαγίτης που έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών στην δίκη της ARB. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να ελέγξει την δικαιοσύνη και να θέσει εκτός ισχύος το κράτος δικαίου.»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Georges B. Dertilis στη γερμανική εφημεριδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ist Griechenlands Demokratie in Gefahr?» – Σε κίνδυνο η δημοκρατία στην Ελλάδα; Στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ
Προηγούμενο άρθρο
Περικλής Κοροβέσης: Ο Κοτζιάς ήταν ένας σταλινικός γραφειοκράτης που προπαγάνδιζε τα εγκλήματα του Χόνεκερ