Κυριάκος Μητσοτάκης: Ντροπή σας κ Κουρουμπλή, λέτε ψέματα παραιτηθείτε γιατί λέτε ψέματα

0

Σφοδρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις προκλήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA), ο οποίος διαθέτει όχι ένα αλλά 16 πλοία  που μπορούν να συνδράμουν εντός 24 ωρών, οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε έχει ανάγκη και ότι το επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για βοήθεια κατατέθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς. Πρέπει να μας δώσετε τώρα απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  
Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε από το έδρανό του φωνάζοντας «αυτό είναι μητσοτακέικο ψέμα», με αποτέλεσμα να προκληθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Τι έγραφε και το δελτίο τύπου του EMSA
Το δελτίο τύπου τοθ EMSA αναφέρει  πως ενημερώθηκε και κλήθηκε να συνδράμει στον καθαρισμό του Σαρωνικού την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 4 ημέρες μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται πως το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου στις 02:45 τα ξημερώματα στα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον EMSA το δεξαμενόπλοιο περιείχε 2.200 τόνους πετρελαίου και 370 τόνους πετρελαίου MGO (Marine Gas Oil). Να σημειωθεί πως ο κ. Κουρουμπλής κάνει λόγο για 1819 τόνους πετρελαίου οι οποίοι φορτώθηκαν στα ΕΛΠΕ και για συνολικά 2550 τόνους φορτίου).
 Ο EMSA επίσης αναφέρει πως ζητήθηκε η συνδρομή του στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στις 13 Σεπτεμβρίου και η ανταπόκρισή του ήταν άμεση, καθώς βρέθηκε στο σημείο της μόλυνσης στις 11 το πρωί.

EMSA: Έχουμε 16 πλοία standby διαθέσιμα εντός 24 ωρών 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον skai.gr η  εκπρόσωπος Τύπου του EMSA  Radina Russeva το αίτημα της Ελλάδας έφτασε στις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ αλλά ο Οργανισμός έχει πάντα 16 πλοία standby και η έγκριση επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα μέλος. 
Η ίδια εξηγεί πως το αίτημα από κάθε χώρα μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα μίας χώρας όταν το κοντινότερο διαθέσιμο πλοίο του EMSA είναι σε αποστολή (σ.σ αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού στις 13 Σεπτεμβρίου και το επικαλέστηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής) η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση η αποστολή πλοίου με τις εργασίες που εκτελούνται καθώς υπάρχουν 16 πλοία σε όλη την Ευρώπη πάντοτε διαθέσιμα

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Κουρουμπλή
Μητσοτάκης
Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσετε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα. Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς.

ΚουρουμπλήςΕσείς λέτε ψέματα.
Μητσοτάκης: Ψεύδεστε, κύριε υπουργέ.
ΚουρουμπλήςΜητσοτακέικο ψέμα.
ΜητσοτάκηςΜαζευτείτε, κύριε υπουργέ.
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι. 
ΜητσοτάκηςAν είχατε ίχνος ευθιξίας, θα είχατε ήδη παραιτηθεί. Κάνατε τρεις μέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο, ντροπή σας!
Κουρουμπλής: Oσο μου το ζητάτε εσείς, δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ!

Η απάντηση Κουρουμπλή 
«Ήμασταν αποτελεσματικοί, αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας», ήταν η γραμμή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός δήλωσε, ενώπιον βουλευτών και του προέδρου της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι «σε έναν μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι». Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγγέλλει καθυστερήσεις, «να έρθει στον θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές.
Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα», υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες, να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο. Είμαι εδώ για να ακούσω τους φορείς και τους βουλευτές και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα
», τόνισε.  

Το έγγραφο που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Share.

Comments are closed.