Κρυφό «ψαλίδι» σε εφάπαξ και συντάξεις Δημοσίου

0

Κρυφό ψαλίδι και στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δρομολογεί η πλήρης εξάλειψη της μισθολογικής προσωπικής διαφοράς που εισπράττουν από τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ και της επικουρικής τους σύνταξης.
Ο μη συνυπολογισμός της μισθολογικής προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές προβλέφθηκε αρχικά μόνον για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου με τις εργασιακές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας.

Μπήκε σφήνα η επίμαχη παράγραφος
Όμως, στον ψηφισμένο πια νόμο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (ΦΕΚ Α’ 137/13-9-2019), προστέθηκε και δεύτερη παράγραφος που λέει ότι οι προσωπικές διαφορές που παίρνουν στο μισθό τους υπάλληλοι, στρατιωτικοί, και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, δεν θα μετρούν από 1/1/2017 στον υπολογισμό ούτε της επικουρικής σύνταξης ούτε στο εφάπαξ, γιατί δεν θα θεωρούνται πια συντάξιμες αποδοχές και δεν θα έχουν εισφορές.
Έτσι οι συντάξιμες αποδοχές τους δεν θα περιλαμβάνουν πλέον από 1/1/2017 και εφεξής, κανένα από τα ποσά που λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά μεταξύ νέου και παλιού μισθολογίου.
Στην πράξη, η διάταξη αυτή κρύβει πρόσθετες μειώσεις, στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ, ενώ η κερκόπορτα που ανοίγει, όπως έγραψε ο «Ε.Τ.», όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, είναι η πιθανότητα να κοπούν τελείως ή να μειωθούν τα ποσά των προσωπικών διαφορών από τη στιγμή που βγαίνουν έξω από τις συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων.

Ποιοι θα υποστούν απώλειες
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες όσο αργότερα θα αποχωρούν οι υπάλληλοι για συνταξιοδότηση, καθώς για τα έτη από το 2017 και μετά η βάση υπολογισμού των παροχών αυτών, δηλαδή ο συντάξιμος μισθός, δεν θα περιλαμβάνει τα ποσά των προσωπικών διαφορών. Ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων είναι 50, 150, ακόμη και 400 ευρώ το μήνα.
Μέχρι και το τέλος του 2016, η προσωπική διαφορά είχε και ασφαλιστικές κρατήσεις και για το λόγο αυτό συνυπολογιζόταν και στον συντάξιμο μισθό ενός υπαλλήλου. Στην πράξη, υπάλληλος με 1.800 ευρώ μισθό, εκ των οποίων 300 ευρώ ως προσωπική διαφορά, είχε κράτηση για κύρια, επικουρική σύνταξη και για εφάπαξ επί των 1.800 ευρώ και για το λόγο αυτό, η βάση υπολογισμού (συντάξιμες αποδοχές) για σύνταξη και εφάπαξ θεωρούνταν τα 1.800 ευρώ.
Για το διάσημα από 1/1/2017 και μετά η προσωπική διαφορά των 300 ευρώ βγαίνει εκτός συντάξιμων αποδοχών, καθώς δεν θα επιβάλλεται καμία εισφορά, ούτε για σύνταξη ούτε για εφάπαξ, με αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση υπολογισμού της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) καθώς του εφάπαξ να πέφτουν στα 1.500 ευρώ αντί 1.800 ευρώ.

Share.

Comments are closed.