Πόλεμος ευθυνών για την ρύπανση στο Σαρωνικό – Η Κινητής οικολογικής βόμβας – Πυρ ομαδόν από την  αντιπολίτευση

0

Δύο ημέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό το «μαύρο» γλείφει τις ξαπλώστρες σε Ελληνικό και Γλυφάδα ενώ η ρύπανση απειλεί και άλλες παραλίες της Αττικής.
Τα απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού σώματος συνεχίζουν να επιχειρούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, από την Πειραϊκή και τη Φρεατίδα έως και τον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα και λοιπές ακτές. Στον Φλοίσβο επιχειρεί το σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), το AKTAIA OSRV. Το μεσημέρι οι Κουρουμπλής και Φάμελλος παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Κατά τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις ενέργειες που γίνονται για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης από ουσίες πετρελαιοειδών, που προέκυψε μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, πλησίον της Ψυττάλειας, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ο Κουρουμπλής εναντίον του Μητσοτάκη
Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για μια δύσκολη ημέρα και άσκησε κριτική εναντίον της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα κατά της ΝΔ και του επικεφαλής της, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Για ακόμη μια φορά ο περιβαλλοντολόγος κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοεί, δηλαδή στη δική τους εποχή πόση ώρα μετά από ένα ναυάγιο παρενέβαιναν τα σωστικά μέσα και πότε γινόταν η σύμβαση ανάθεσης σφράγισης της δεξαμενής σε ιδιωτική εταιρεία;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής και υπεραμύνθηκε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που βυθίστηκε το πλοίο, τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή, έγιναν όπως προβλέπεται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο Κουρουμπλής για την παραίτησή του
Ο κ. Κουρουμπλής προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις για το σχόλιό του ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Αν και αρχικά από το γραφείο του έγινε λόγος πως επρόκειτο για ένα «λογοπαίγνιο» και πως ποτέ δεν είπε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, στη συνέχεια ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «λογοπαίγνιο» και οι παραιτήσεις όλων των υπουργών είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. «Είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, δεν έγινε παρεξήγηση, το πιστεύω», είπε.

Για την ρύπανση στο Σαρωνικό
Είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία ίσως για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας με τη συμμετοχή πολλών σκαφών τόσο του λιμενικού όσο και ιδιωτικών αλλά και ενός υπερσύγχρονου από την ΕΕ.
Στόχος, συνέχισε, είναι να αντληθεί το πετρέλαιο από τη δεξαμενή του βυθισμένου πλοίου, να καθαριστεί η θάλασσα, να μαζευτεί από τις ακτές η πίσσα που έχει ξεβραστεί και τέλος να καθαριστούν τα βράχια με ατμό και όχι με χημικά.
Ακόμη σημείωσε πως οι επιθεωρητές δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. «Δεν φαίνεται να υπάρχει μαζική καταστροφή» είπε και έκανε λόγο για καλή εξέλιξη της όλης επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει καθημερινή βελτίωση.
Κατέληξε δε ασκώντας εκ νέου κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν έχει προτείνει καμία λύση.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος είπε πως όλες οι διαδικασίες έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς και η πρώτη εκτίμηση είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαρροή από τη δεξαμενή του πλοίου. Η διαφυγή καυσίμου είναι πολλή μικρή σε σχέση με τα καύσιμα που μετέφερε το πλοίο, είπε.

Δεν έχει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα το Αγία Ζώνη ΙΙ
Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» «δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του η «Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με τη διασπορά ανυπόστατων φημών για το δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”, η “Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.” ενημερώνει ότι το εν λόγω δεξαμενόπλοιο δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα».

ΠΕΝΕΝ: Κινητή οικολογική βόμβα
Την κακή κατάσταση που βρισκόταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η οποία το χαρακτηρίζει ως μια «κινητή οικολογική βόμβα».
Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1972 εν’ω συμπληρώνει ότι «ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες». Επιπλέον η ΠΕΝΕΝ ασκεί κριτική για την αργοπορημένη αντίδραση της κυβέρνησης και ζητά να «γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κυρίως για την κατάσταση στο πλοίο, τις συνθήκες και τα αίτια της βύθισής του καθώς και τους λόγους που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα η οποία προκάλεσε πρωτοφανή θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες
Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή.
«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας
Και συνέχισε μέσω Twitter: «Μπλοκάρουν την επένδυση στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Αλλά αδιαφορούν για την καταστροφή στη Σαλαμίνα.»

Η Φώφη Γεννηματά: Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε «ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν».
Η κ. Γεννηματά ζήτησε να διερευνηθούν οι υπαρκτές και σοβαρότατες ευθύνες, όπως είπε, όσον αφορά το πλοίο. «Όμως αυτή τη στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», υπογράμμισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους
«Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους. Απ’ τη μια διαχρονικές κυβερνητικές κορώνες για τον Πειραιά, ως “πύλη εισόδου” και “παγκόσμιο κόμβο” και απ’ την άλλη υπέργηρα πλοία, επιπλέοντα φέρετρα για τους εργαζόμενους, κατεστραμμένοι επαγγελματίες και ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δήμαρχος Γλυφάδας: Απογοήτευση και η οργή
Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου έκανε λόγο για τις προσπάθειες του Δήμου, ώστε περιοριστεί η την έκταση της ζημιάς.
«Μετά από πολύμηνη προσπάθεια, καταφέραμε φέτος να βραβευθεί η παραλία της Γλυφάδας για πρώτη φορά με γαλάζια σημαία. Η απογοήτευση και η οργή που αισθανθήκαμε όλοι σήμερα το μεσημέρι, βλέποντας όλη την ακτογραμμή της πόλης μας καλυμμένη με πετρέλαιο όπως αντιλαμβάνεστε ήταν τεράστια. Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Γλυφάδας με όλα τα μέσα που διαθέτει, συνδράμει στο έργο των αρμόδιων αρχών για τον περιορισμό της ζημιάς, που είναι ήδη πολύ μεγάλη. Ελπίδα όλων μας είναι το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να επιλυθεί και φυσικά αμέσως μετά να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα», τόνισε.

Δήμαρχος Πειραιά: Φόβοι του για επέκταση της ρύπανσης.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δηλώσεις του εξέφρασε τους φόβους του για την επέκταση της ρύπανσης.
«Προέχει να καθαρίσουν οι ακτές μας, αλλά θα αναζητήσουμε ευθύνες» τόνισε ενώ είχε επίσης κάνει λόγο για καθυστερημένη ενημέρωση στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια και στον δήμο.

Share.

Comments are closed.