Categories: Διάφορα

«Πεθαίνει» ο Σαρωνικός – Tεράστια η οικολογική καταστροφή

Τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” και έχει επεκταθεί έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, απαριθμεί στο CNN Greece ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.
Ο κ. Τσιμπίδης υποστηρίζει ότι θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής ενώ τονίζει ότι οι Αρχές δεν κινήθηκαν άμεσα και το πετρέλαιο διέρρευσε πολύ γρήγορα. Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά.
«Πολλά από τα υλικά του πετρελαίου εξατμίζονται και οι συνέπειές του τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο είναι άμεσες. Το πετρέλαιο θα γίνει μία μεμβράνη στο βυθό της θάλασσας η οποία θα καταστρέψει το ίζημα και κατά συνέπεια θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει:
«Το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στην περιοχή είναι πολύ λίγο σε σχέση με το φορτίο άρα μπορεί να έχουμε και χειρότερα τις επόμενες ημέρες εάν δεν γίνει σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Απορώ γιατί έχουμε κινηθεί με τόση βραδύτητα διότι, παρότι γνώριζαν ότι ο καιρός θα αλλάξει, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα.»

Είμαστε εντελώς ανέτοιμοι
Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να «είχε γίνει άμεση επέμβαση» ωστόσο σημειώνει την έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων: «Πέρα από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εξοπλιστεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία».
Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τονίζει ότι «είμαστε εντελώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους» ενώ σημειώνει ότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το «πετρέλαιο μπορεί να φτάσει πολύ μακριά».
«Δεδομένου ότι η περιοχή είναι ελεγχόμενη, θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί με μεγαλύτερης έκτασης φράγματα και διπλά φράγματα ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση διαφυγής.
Δεν αντιδράσαμε πολύ γρήγορα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μία ελεγχόμενη περιοχή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία τόσο μικρή αλλά επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα
», αναφέρει.

Πηγή: CNN Greece

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης Δούκας από Κωνσταντινούπολη: Η Μονή της Χώρας ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα – Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Μετά τη συνάντησή…

11 ώρες ago

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης*: Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αποκλεισμένη από την Ρευστότητα

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ακρίβεια είναι εδώ και χρόνια παρούσα και η κυβέρνηση…

13 ώρες ago

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες

Τον τελευταίο χρόνο, από την εποχή που ήμουν ακόμη υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά και πιο εντατικά…

16 ώρες ago

Πανελλαδικές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις – Πότε κλείνουν τα σχολεία – Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια…

17 ώρες ago

ΥΠΕΞ: «Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

«Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» χαρακτηρίζει το ελληνικό  υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Άγκυρας να…

23 ώρες ago

Κάλεσμα Νίκου Φίλη για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη

Την κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη ζητά με δήλωσή…

1 ημέρα ago