Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

0

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες, καθώς σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Ο αριθμός των αυτοχείρων στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά διατίθενται από την ΕΛΣΤΑΤ (έως και το έτος 2014), αλλά και σύμφωνα με την αποτύπωση των επικαίρων τάσεων που διεξάγει το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το λεγόμενο ισχυρό φύλο, δηλαδή οι άντρες, αποδεικνύεται ωστόσο εξαιρετικά ευάλωτο και μετράει περισσότερα θύματα σε σχέση με το γυναικείο. Ενδεικτικά:

  • το 2014 καταγράφηκαν 459 αυτοκτονίες ανδρών και 115 γυναικών, σύνολο 574 αυτοκτονίες
  • το 2013 καταγράφηκαν 425 αυτοκτονίες ανδρών και 91 γυναικών, σύνολο 516 αυτοκτονίες
  • το 2012 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες ανδρών και 94 γυναικών, σύνολο 467 αυτοκτονίες

Συνολικά, για το διάστημα από το 2000 έως το 2014 καταγράφηκαν 6.121 αυτοκτονίες.

Τώρα να θυμηθούμε τι έλεγαν κάποτε κάποιοι για τα μνημόνια και τις αυτοκτονίες, νομίζουμε ότι δεν έχει αξία και εκείνοι που τα διακινούσαν είναι κατά τη γνώμη μας κατάπτυστοι, γιατί εκμεταλλεύτηκαν ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο και αδυναμία για να πετύχουν τον πολιτικό τους στόχο. Εμείς πάντως επαναλαμβάνουμε και υποστηρίζουμε με πάθος το σύνθημα: «ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner