Στην τελική ευθεία η εκλογή ανώτατων δικαστών

0

Κορυφώνονται οι διεργασίες σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιλογή νέας ηγεσίας στην ποινική και την πολιτική Δικαιοσύνη, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο μήνες από την αποχώρηση της κ. Βασιλικής Θάνου από την προεδρία του Αρείου Πάγου και υπολείπονται ελάχιστες ημέρες για να ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παραμένει προς το παρόν ακέφαλο, καθώς πέραν της προεδρίας κενές παραμένουν και άλλες κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, καθώς πλην της προέδρου του Α.Π. αποχώρησαν, τον περασμένο Ιούνιο, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 67 ετών από το δικαστήριο και πέντε αντιπρόεδροι, αριθμός ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά των τελευταίων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες να επιλέξει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο συγκαλώντας προς τούτο το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο –κατά το σύνταγμα και τον νόμο– σχετική εισήγηση θα υποβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η επιλογή της κυβέρνησης, σε μια χρονική συγκυρία με σημαντικές υποθέσεις που διαθέτουν εμφανές πολιτικό πρόσημο να τελούν υπό έρευνα από εισαγγελείς και ανακριτές, καθιστά δύσκολη την απόφαση για το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται να επιλέξει τους ανώτατους δικαστικούς οι οποίοι θα αναλάβουν να διαχειριστούν ευαίσθητα θέματα της Δικαιοσύνης στο άμεσο μέλλον. Οι παρασκηνιακές διεργασίες τόσο για την προεδρία του Αρείου Πάγου όσο και για τις θέσεις των αντιπροέδρων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά, όπως επίσης και οι εκδοχές των επιλογών, καθώς συζητείται, ακόμη αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιλογή προέδρου του Αρείου Πάγου για ένα μόνο χρόνο ή αν θα επιλέξει ανώτατο δικαστικό που θα μπορεί να μείνει έως το 2019 και αργότερα.

Ο χρόνος

Αρκετοί είναι εκείνοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιλογή ανώτατου δικαστικού για την προεδρία του Αρείου Πάγου με ορίζοντα τουλάχιστον διετίας, προκειμένου, όποιος ή όποια επιλεγεί για την κορυφαία θέση της δικαστικής ιεραρχίας να έχει χρόνο ώστε να ασκήσει ουσιαστική διοίκηση στην ποινική και την πολιτική δικαιοσύνη. Πάντως, στην περίπτωση που τελικώς η κυβέρνηση προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη λύση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγοντας πρόεδρο για λίγους μήνες, οι σημερινοί αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος, που είναι και ο αρχαιότερος, Χρυσούλα Παρασκευά και Γεώργιος Σακκάς ανήκουν στους υποψηφίους.

Μάλιστα, ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο ως ο αρχαιότερος αντιπρόεδρός του. Σε περίπτωση, που είναι και το πιθανότερο, που η κυβέρνηση επιλέξει πρόεδρο για το ανώτατο δικαστήριο με ορίζοντα διετίας ή και περισσότερο, τα ονόματα που συζητούνται εντόνως σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Δικαιοσύνης είναι εκείνα της αντιπροέδρου Ειρήνης Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη και του Δημήτρη Κράνη, ο οποίος είναι και επικεφαλής στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Και για τους δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν χρόνο παραμονής στο δικαστικό σώμα έως το 2019, υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές εισηγήσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, και οι δύο κατά κοινή ομολογία είναι δικαστικοί με κύρος και επιστημονική κατάρτιση, καθιστώντας έτσι την όποια κυβερνητική επιλογή, απόφαση η οποία τελικώς θα ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επιλογή-έκπληξη

Καλά πληροφορημένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν απέκλειαν και την επιλογή-έκπληξη για την προεδρία του Αρείου Πάγου, καθώς υπάρχουν προτάσεις που ήδη έχουν εκτενώς συζητηθεί, για παράκαμψη όλων των αντιπροέδρων του ανωτάτου δικαστηρίου και την επιλογή νέου προέδρου για την ποινική και πολιτική δικαιοσύνη από τους αρεοπαγίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η υποψηφιότητα του αρεοπαγίτη Γεωργίου Πέππα έχει ήδη προταθεί και συζητηθεί μεταξύ αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, επιλογή που πολλοί θεωρούν πιθανή, καθώς ο εν λόγω ανώτατος δικαστικός λειτουργός έχει ήδη συμπληρώσει από τις αρχές Αυγούστου και τα τυπικά προσόντα –χρόνια στον Αρειο Πάγο– που απαιτεί ο νόμος για να μπορεί να γίνει κάποιος πρόεδρος στο ανώτατο δικαστήριο.

Εξάλλου, οι αλλαγές σε ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας θα είναι εκτεταμένες καθώς πέραν της προέδρου του Αρείου Πάγου κενές έχουν μείνει λόγω ισάριθμων αποχωρήσεων πέντε θέσεις αντιπροέδρων μετά την αποχώρηση των Δήμητρας Παπαντωνοπούλου, Ευθυμίας Λαμπροπούλου, Ασπασίας Καρέλλου, Γεράσιμου Φουρλάνου και Δήμητρας Μπουρνάκα, ενώ έφυγαν και πολλοί αρεοπαγίτες με αποτέλεσμα, να μην είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται μέσα στη Δικαιοσύνη ότι «ο Αρειος Πάγος έχει αδειάσει». Για τις θέσεις των πέντε αντιπροέδρων τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά και φθάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αρεοπαγιτών που είναι χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, από εκεί έχουν αποχωρήσει μόνο δύο αντιπρόεδροι, οι Δημοσθένης Πετρούλιας και Νικόλαος Μαρκουλάκης, ενώ από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχώρησε ο αντεισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης και στη θέση του έχει ήδη επιλεγεί ο Ιωάννης Αγγελής. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, πάντως, για την ηγεσία της Δικαιοσύνης αναμένεται πιθανότατα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου

Share.

Comments are closed.