Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν την επιστροφή παράνομων εισφορών

0

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις συνταξιούχων για τις παράνομες παρακρατηθέντες εισφορές. Χιλιάδες συνταξιούχοι  ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ  οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ  από τις συντάξεις τους.

Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι από το 2010 έως και το 2016 πλήρωσαν ‘’χαράτσι’’ με καπέλο στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται συνολικά σε έως και 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και αφορούν λανθασμένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ασθενείας. Η φουσκωμένη εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον αφαίμαξη των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ. Ηδη 3000  μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων εχουν υποβάλλει προσφυγές στον  ΕΦΚΑ και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

 Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του  αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

Όπως αποκάλυψαν πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» για έξι χρόνια τα Ταμεία υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ! Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο κυμαίνεται από 1.000 έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης. Διευκρινίζεται ότι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης είναι άλλο και άλλο είναι το ονομαστικό ποσό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη έχει υποστεί τρεις μειώσεις. Κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, η κράτηση αυτή γινόταν για έξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση μειώσεων. Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. 

Share.

Comments are closed.