Γιάννης Ραγκούσης: Να ψηφίσουν οι πολίτες ανώτατα όρια σε βουλευτικές-υπουργικές θητείες

0

Με μια πρόταση που θα ταρακουνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου ξεκινάει ο Γιάννης Ραγκούσης την προσπάθεια του για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, προτείνει μαζί με την ψήφο για την εκλογή αρχηγού να ψηφίσουν οι πολίτες και υπέρ της καθιέρωσης ανωτάτου ορίου στις θητείες των βουλευτών και των υπουργών. Συγκεκριμένα ο Ραγκούσης ζητεί να μπεί ανώτατο όριο 3 θητειών στους βουλευτές (δηλαδή μέχρι 12 χρόνια βουλευτής) και 2 θητειών στους υπουργούς, δηλαδή μέχρι 8 χρόνια.
Το επιχείρημα του Ραγκούση για αυτό το όριο είναι οτι έτσι η ανανέωση των κομμάτων, της Βουλής και του πολιτικού συστήματος θα είναι και διαρκής και θεσμοθετημένη και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να “χτιστούν” φέουδα.
Η πρόταση του Ραγκούση αναμένεται οτι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και στον χώρο της ΔΗΣΥ, αλλά και στο σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων διότι “ξεβολεύει” πολλούς και “πετάει εκτός Βουλής” ακόμη περισσότερους πολιτικούς καριέρας. Από την άλλη ενδέχεται να βρεί πολλούς υποστηρικτές μη βουλευτές, αλλά και να έχει μεγάλη απήχηση στην Κοινή Γνώμη και στους ψηφοφόρους. 

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Καθημερινή, ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει:
«Η αναχρονιστική και κρατικοδίαιτη Ελλάδα έχει το δικό της διαχρονικό εκμαγείο για την αναπαραγωγή πιστών αντιγράφων ενός είδους πολιτικού προσωπικού που διασφαλίζει την αναπαραγωγή της. Η παλαιοκομματική πολιτική ελίτ για να επιβιώσει, καταπολεμά κάθε προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η ανανέωση. Δεν έχει πρόβλημα κάθε τόσο νέα πρόσωπα να χρησιμοποιούνται ως “επικοινωνιακό αλατοπίπερο”. Έχει πρόβλημα να θεσμοθετηθούν κανόνες που θα καταστήσουν την ανανέωση μια μόνιμη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που σε κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ανώτατο όριο στις θητείες που μπορεί να έχει ως βουλευτής ή υπουργός ένα στέλεχος.
Η θεσμοθέτηση της ανανέωσης ως υποχρεωτική λοιπόν, είναι θεμέλιος λίθος για να είναι πραγματικά και νέα και προοδευτική η παράταξη που δημιουργούμε.
Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει μαζί με την εκλογή προέδρου, να ψηφίσουν για την καθιέρωση ορίου θητειών για βουλευτές και υπουργούς. Τρεις θητείες μέγιστος χρόνος για τον βουλευτή. Οκτώ χρόνια μέγιστος χρόνος για τον υπουργό.
Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας καταστατικής απόφασης από τα εκατοντάδες χιλιάδες ιδρυτικά μέλη, θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τη νέα προοδευτική παράταξη.
Θα είναι μία πρώτη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για να μεταβούμε στην επόμενη Ελλάδα με προτεραιότητα τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες

Share.

Comments are closed.