Μέρκελ: Ελλάδα και Ιταλία σηκώνουν μόνες το βάρος του προσφυγικού

0

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.
Ειδικότερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφική τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους», σημείωσε η καγκελάριος. «Πρέπει να ανακατανείμουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».
Το 2015 υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, δεν πρέπει ποτέ να βιώσουν ξανά μια τέτοια κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η Μέρκελ τάχθηκε ενάντια σε κάθε μορφή συνεργασίας με το ξενόφοβο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): είναι «απολύτως σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μαζί μας». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της φυγής και της μετανάστευσης», ανέφερε.
Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης. Θα πρέπει να είναι «εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του για να είναι σε θέση να προστατεύσει τις δικές του ακτές».
Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως «Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πρέπει να συμμορφώνεται προς τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε ό,τι αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις», και συμπλήρωσε ότι το ίδιο ισχύει για την Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληφη τη συνέντευξη της Αγκέλας Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα Die Weltμε τίτλο «Urlaub im Heimatland? Merkel droht Asylbewerbern mit Konsequenzen» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.