Γκάμπριελ: Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πέτυχαν πολλά, αλλά δίχασαν την Ευρώπη

0

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της Bild δημοσιεύεται συνέντευξη του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τίτλο «Ποιον θα ψηφίζατε κ. Γκάμπριελ;».

Οι δημοσιογράφοι δείχνουν μια φωτογραφία που ανήρτησε ο Υπ. Εξωτερικών στο twitter με τον ίδιο και την πεντάχρονη κόρη του στο τιμόνι ενός ιστιοπλοϊκού και τη φωτογραφία του υποψήφιου Καγκελάριου του SPD, Μάρτιν Σουλτς και τον ρωτούν ποιον θα ψήφιζε. «Την κόρη μου, φυσικά» απαντά εκείνος γελώντας.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα ήταν καλύτερος υποψήφιος για την Καγκελαρία, με δεδομένο ότι τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές το SPD υπολείπεται της Ένωσης στις δημοσκοπήσεις, ο Γκάμπριελ δηλώνει ότι ο Σουλτς είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για το SPD και εγκωμιάζει εν συνεχεία την ευρωπαϊκή εμπειρία του υποψήφιου Καγκελάριου του SPD. «H Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν πετύχει πολλά, αλλά αμφότεροι δίχασαν την Ευρώπη: η καγκελάριος με την προσφυγική πολιτική και ο Υπ. Οικονομικών με τη οικονομική πολιτική. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα», αναφέρει ο Γκάμπριελ. «Δεν έχει κριθεί τίποτα» στον εκλογικό αγώνα, υποστηρίζει ο ίδιος, παραδεχόμενος ότι οι τρεις ήττες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια ήταν ένα δύσκολο σημείο εκκίνησης για το SPD.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι χειρότερος, ο Ερντογάν, o Tραμπ ή ο Πούτιν, ο Γκάμπριελ απαντά ο συνδυασμός των τριών. «Πιστεύουν ότι οι σχέσεις των λαών και των κρατών είναι μια σύγκρουση. Στο προσκήνιο δεν είναι η Δικαιοσύνη (Fairness) και η ισχύς του Δικαίου, αλλά το Δίκαιο των ισχυρών». Αναφέρει ακόμα ότι η απαίτηση των ΗΠΑ για διπλασιασμό των γερμανικών αμυντικών δαπανών (ποσό άνω των 70 δισ. ευρώ) είναι ανέφικτη, και η άποψή του αυτή αποτελεί σημείο διαφοροποίησης με την Ένωση. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου», δηλώνει –μεταξύ των άλλων- ο Γκάμπριελ, σχολιάζοντας τη νέα φάση πυρηνικού εξοπλισμού. Σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι ο Πούτιν παραμένει περιζήτητος συνομιλητής των γερμανών πολιτικών, ο Γκάμπριελ απαντάει: “Έχετε κάποια καλύτερη ιδέα από τις συνομιλίες

Για την ανάληψη θέσης στη ρωσική Rosneft του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρει ότι δε θα ακουστεί κακή κουβέντα από τον ίδιο καθώς τους συνδέει φιλία τριάντα ετών. Θεωρεί ότι ήταν ανειλικρινής ο δημόσιος διάλογος από πλευράς Ένωσης. «Όταν πρόκειται για την απελευθέρωση φυλακισμένων στην Αν. Ουκρανία που βρίσκονται στα χέρια ρώσων αυτονομιστών, το CDU και το CSU θεωρούν καλό ότι ο Σρέντερ έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και μπορεί να μεσολαβήσει. Όταν όμως πρόκειται για τη διεξαγωγή προεκλογικού αγώνα κατά του SPD, τότε είναι διαφορετικά. Το βρίσκω φθηνό», δήλωσε –μεταξύ των άλλων- ο Γκάμπριελ.

Δείτε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild με τίτλο «ren Sie der bessere Kandidat gewesen, Herr Gabriel?» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.