Είχαμε γράψει πριν από τέσσερις ημέρες: «Και ο Σταύρος Θεοδωράκης υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ.;». Εκτιμούμε ότι από σήμερα το ερωτηματικό δεν υπάρχει πια.
Γιατί το Ποτάμι στοχεύει να γίνει καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στην Κεντροαριστερά με την απόφασή του – σύμφωνα με πληροφορίες – να γίνει συνοδοιπόρος στο εγχείρημα για το νέο φορέα και το Στ. Θεοδωράκης να θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία της.
Αυτό αποδεικνύει η ολοκλήρωση των επαφών του Σταύρου με τα κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στους οποίους ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί στην κεντροαριστερά, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης συνομίλησε και με τον διακεκριμένο νομικό Νίκο Αλιβιζάτο, πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή του νέου προέδρου της κεντροαριστεράς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι διαφανής.
Τι θα βάρυνε στην απόφαση του Στ. Θεοδωράκη
Στην απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού φαίνεται ότι βάρυνε αποφασιστικά ο ανοικτός χαρακτήρας που θα λάβει η διαδικασία της εκλογής , όπως προκρίνει η επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Στο Ποτάμι εκτιμούν ότι το άνοιγμα στην κοινωνία μέσω της ανοικτής εκλογής – ψήφος εξ’ αποστάσεως– καλύπτει τις βασικές πολιτικές επιδιώξεις του Ποταμιού.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού να προσέλθει στο κοινό εγχείρημα για την Κεντροαριστερά δημιουργεί και ένα ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολίτευση καθώς είναι η πρώτη φορά που δυο κόμματα της Βουλής συνενώνονται για να εκλέξουν αρχηγό.
Οι υποψηφιότητες
Οι μέχρι τώρα υποψήφιοι αρχηγοί για την προεδρία του νέου κόμματος είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να προστεθούν, πέρα από το Στ. Θεοδωράκη, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Απόστολος Πόντας.