Διάφανα υαλότουβλα που εξασφαλίζουν ενέργεια από τον ήλιο

0

Τα κτίρια έχουν μεγάλες επιφάνειες που εκτίθενται στο φως του ήλιου, οπότε γιατί να βρίσκονται τα ηλιακά πάνελ μόνο στις οροφές; Έχουμε ήδη δει παράθυρα συγκομιδής ηλιακής ενέργειας και βεβαίως την ηλιακή οροφή του Tesla. Χάρη στην έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Exeter, σύντομα μπορούμε επίσης να έχουμε την επιλογή να αντικαταστήσουμε τους αδιαφανείς εξωτερικούς τοίχους με ηλιακούς θερμοστάτες.

Γνωστά ως ηλιακά τετράγωνα (solar squared), τα διαφανή αυτά τετράγωνα περιέχουν πολλά οπτικά στοιχεία που κάθε ένα εστιάζει στο εισερχόμενο ηλιακό φως μέσω ενός επιμέρους ηλιακού κυττάρου. Όλα τα κελιά εντός κάθε τετραγώνου συνδέονται μεταξύ τους και τα ίδια μπορούν με τη σειρά τους να συνδεθούν μεταξύ τους, τροφοδοτώντας τελικά το ηλεκτρικό δίκτυο ενός κτιρίου ή μια μπαταρία.

Παρόλο που μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός περνάει ακριβώς μέσα από αυτά για να φωτίζει το εσωτερικό ενός κτιρίου, μπορεί να προστεθεί χρωματισμός στην εσωτερική τους επιφάνεια ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των δωματίων. Ως παράπλευρο όφελος, φαίνεται να προσφέρουν και καλύτερη θερμομόνωση από τις παραδοσιακές γυάλινες πλάκες.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται από την εταιρεία spinoff Build Solar, η οποία αναζητά επί του παρόντος συνεργάτες για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση εμπορικών δοκιμών. Υπάρχει η ελπίδα ότι ένα τελικό προϊόν θα είναι διαθέσιμο κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία πληροφορία σχετικά με το κόστος ή την αποδοτικότητα.

Share.

Comments are closed.