Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, ακόμα και για τα καμένα είπε ψέματα ο Τσίπρας

0

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανιζόμενος μετά την τετραήμερη απουσία του, υποστήριξε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας μάλιστα την καταστροφή ως… επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί το 2009 στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.
Έλα, όμως που έρχεται σήμερα το αστεροσκοπείο Αθηνών να την διαψεύσει πανηγυρικά.
Συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο επικαλείται την καταγραφή από τη δορυφορική λήψη του συστήματος FireHub για τις καμένες εκτάσεις και αναφέρει πως έγιναν στάχτη συνολικά 3.912 εκτάρια, δηλαδή 39.120 στρέμματα, δεδομένου ότι 1 εκτάριο είναι ίσο με 10 στρέμματα.
Ωστόσο ο χάρτης της καταστροφής και η επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγραφή αποκαλύπτουν πως η καταστροφή είναι διπλάσια από αυτή που επιχείρησε να εμφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας και διαψεύδουν και αυτή την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός πέταξε χθες με ελικόπτερο της πυροσβεστικής πάνω από τα καμένα -ενώ όσες ημέρες έκαιγε η φωτιά δεν είχε εμφανιστεί καθόλου παραμόνο μία φορά στο twitter – και στη συνέχεια μίλησε για «περιορισμένη» καταστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, έμπειρος και σοβαρός αυτοδιοικητικός, από την Τετάρτη είχε κάνει λόγο για 18.500 στρέμματα καμένης γης, ενώ κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν λίγο αργότερα για 20.000 στρέμματα καμένης γης.
Δυστυχώς ο τελικός απολογισμός όμως της «περιορισμένης» καταστροφής στην ανατολική Αττική, όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση είναι 39.120 στρέμματα, 23 καμένα σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση, καθώς και αρκετά καμένα κτήματα και αυτοκίνητα. 

Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου στο Facebook 

Πυρκαγιά του Καλάμου – Ταχεία χαρτογράφηση 

 • Σχετικά με αυτόν το χάρτη 
  Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα. 
 • Σχετικά με το γεγονός 
  Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα. 
 • Επιπτώσεις 
  Συνολικά, κάηκαν 3,900 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης. Αναλυτικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται στον ένθετο πίνακα. 

Κατηγορίες κάλυψης Γης -Καμμένη έκταση (εκτάρια)

 • Διακεκομένη αστική δόμηση: 10 
 • Μη αρδεύσιμη αρόσιμη γη: 312
 • Σύνθετα συστήματα καλλιέργειας: 146 
 • Γη που καλύπτεται κυρίως από τη γεωργία με σημαντικές εκτάσεις φυσικής βλάστησης: 829
 • Δάσος κωνοφόρων: 522
 • Σκληροφυλλική βλάστηση: 554
 • Μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις: 1538 
 • Σύνολο: 3.912 

Σημειώνεται ότι (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).

 

Share.

Comments are closed.