Εδώ και πολύ καιρό κάποιοι στο Χαλάνδρι μιλούν για τη μελλούμενη «τρύπα» που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων (καφετεριών & μπαρ) που θα συμβεί. Κι ενώ εκτιμούσαμε ότι αυτό θα συμβεί σε κάποια καταστήματα, που βρίσκονται στα στενάκια, η βόμβα έσκασε για τα τρία καταστήματα που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, τα οποία οδηγήθηκαν στο λουκέτο.
Τα μαγαζιά που έκλεισαν είναι: η καφετέρια – μπαρ – καφενείο HAAGEN DAZS, το μεζεδοπωλείο «ΑΡΜΟΛΙΑ» και το ιταλικό εστιατόριο ITALIAN PLACE.
«Εδώ και 15 χρόνια που ξεκίνησε η ανάπτυξη της πλατείας είναι η πρώτη φορά που έχουμε τρία καταστήματα κλειστά ταυτόχρονα. Το καφεστιατόριο λειτουργούσε στο ίδιο σημείο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Χρήστος Ευαγγέλου και αποδίδει τα λουκέτα στο τρίπτυχο: Υψηλά ενοίκια, μεγάλη φορολόγηση και οικονομική κρίση. «Πρόκειται για μια αυτορρύθμιση που γίνεται στην αγορά. Τα καταστήματα αυτά προφανώς θα νοικιαστούν ξανά αλλά με διαφορετικά μισθώματα και με διαφορετική φιλοσοφία. Τα ενοίκια στην περιοχή είναι πολύ υψηλά, πρέπει να διορθωθούν αυτές οι τιμές. Τα λουκέτα οφείλονται στην οικονομική δυσχέρεια του κόσμου, στα υψηλά ενοίκια, αλλά και στους συνεχείς ελέγχους που γίνονταν τελευταία στα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Ευαγγέλου.
Κώστας Αγγελής: Tα «λουκέτα» της πλατείας
Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αγγελής, του συνδιασμού του Γιώργου Κουράση που είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία, με άρθρο του, που ανέβασε και στο facebook, τα βάζει με το Δήμαρχο Χαλανδρίου. Γράφει ο κ. Αγγελής:
«Θλίψη, ήταν το πρώτο συναίσθημα σήμερα το πρωί αντικρίζοντας το θέαμα στοιβαγμένων τραπεζιών στην Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Άλλα δύο καταστήματα σύμβολα της πόλης έκλεισαν. Σύμβολα εννοώ ως θέση και ιστορία. Για πρώτη φορά η παραδοσιακή πλατεία έμεινε με ένα και μόνο καφέ σε λειτουργία!
Εκεί που άλλοτε ο Σπανός, ο Αφεντούλης, το καφενείο του Κανάρη, το Castello και αργότερα το Ρlace το Haagen Dazs, το Αρμόλια έσφυζαν από ζωή, σήμερα Δευτέρα πρωί, και άγνωστο μέχρι πότε, στέκονται άψυχα και έρημα τα διατηρητέα της πλατείας.
Κρίμα…
Το κρίμα όμως, γίνεται μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο αυτά καταστήματα και ένα τρίτο, όπως έμαθα πριν λίγο, στην πλατεία Δούρου κι αυτό με τη δική του μικρή αλλά πλούσια ιστορία, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αντίστοιχων καταστημάτων, που έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες.
Το Χαλάνδρι που ξέρουμε φαίνεται να αλλάζει. Στις δύσκολες ημέρες που περνούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, το απολυμένο ή και απλήρωτο προσωπικό τους, οι ιδιοκτήτες τους, που ίσως αναζητούν τα ενοίκιά τους, οι προμηθευτές τους ακόμη ακόμη, δεν θέλω να ξύσω πληγές. Επιβάλλεται όμως μια συζήτηση…
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Το Χαλάνδρι που διοικούν, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται καθημερινά.
Επιγραμματικά προς το παρόν αναφέρω τους δύο άξονες που κινείται η Διοίκηση του Δήμου και οι οποίοι μοιάζουν οι κύριοι υπεύθυνοι των λουκέτων αυτών, αλλά και αυτών που απεύχομαι να ακολουθήσουν.
Α. Η συνολική καχυποψία, η αρνητική προδιάθεση και ο εκδικητικός τρόπος αντιμετώπισης των ΚΥΕ. Μην ξεχνάμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις για far- west, για Μαφίες, για “κοινωνικά συμβόλαια με τους Δημότες”, για τη μετατροπή του κέντρου σε Μπαρούπολη ακολούθησαν ενέργειες αποτρεπτικές για την ίδρυση νέων, στοχοποίηση και κεκαλυμμένος πόλεμος στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία και αποτελούν μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων του Δήμου. Με το άλλοθι της νομιμότητας ενοχοποιούν τους επιχειρηματίες – ” ταξικούς αντίπαλούς” τους.
Β. Η “χειρουργική” απαξίωση του «brand» Χαλάνδρι. Οι λέξεις ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, αγορά των Β. Π. είναι πλέον λέξεις ταμπού και απαγορευμένες, με αποτέλεσμα η πόλη να ολισθαίνει προς τα κάτω.
Δυστυχώς για την Διοίκηση του Δήμου το Χαλάνδρι είναι ένα αστικό προάστιο και αυτό θα παραμείνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της να το καταστήσει “Μπολιβαριανή Δημοκρατία“.
Συνέπεια όλης αυτής της υποβάθμισης είναι τα νέα λουκέτα και πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση για το μέλλον αυτής της πόλης. Να μετρηθούμε για το πώς θέλουμε το Χαλάνδρι, σε μια συζήτηση απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, σε μια συζήτηση ουσιαστική και δημιουργική.»
Δήμαρχος Χαλανδρίου: Υπερκορεσμός από καταστήματα εστίασης στο Χαλάνδρι
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο iefimerida, υποστηρίζει ότι στην περιοχή τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά αλλά και ότι υπάρχει υπερκορεσμός καταστημάτων εστίασης. «Υπάρχει μια κρίση που κρατάει πολλά χρόνια, έχει πλήξει την πλατεία και κυρίως τον χώρο της εστίασης. Ωστόσο, στο κέντρο του Χαλανδρίου υπάρχει υπερκορεσμός από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την περίοδο 2009 – 2013 δόθηκαν περισσότερες από 700 άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτό έφερε υπερκορεσμό, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. » και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι για τα λουκέτα ευθύνεται: «το χτύπημα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά και της υπερφορολόγησης των καταναλωτών που μειώνει το εισόδημα τους και δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν»
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ, Ρούσος έχει εκλεγεί δήμαρχος Χαλανδρίου υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Φυσικά ο κ. Ρούσσος, «ως είθισται» στο χώρο της αυτοδιοίκησης, κατηγορεί την προηγούμενη δημοτική Αρχή ότι ευθύνεται για τον μεγάλο αριθμό αδειών που δόθηκαν και υποστηρίζει ότι η δική του διοίκηση σταμάτησε να δίνει άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Χαλανδρίου. «Έχουμε ακούσει διάφορες κατηγορίες, ότι θέλουμε να κάνουμε το Χαλάνδρι Βόρειο Κορέα, Μπολιβαριανή Δημοκρατία και άλλα. Αυτές είναι ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις. Η προηγούμενη διοίκηση στην οποία ανήκει ο κ. Αγγέλου είχε δώσει περισσότερες από 700 άδειες. Εμείς από τον Οκτώβριο του 2014 κάναμε οριζόντια μείωση 8% στα δημοτικά τέλη στα καταστήματα μέχρι 75 τετραγωνικά μέτρα», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.