Χθες και σήμερα όλη η Ελλάδα μιλάει για την Παγκόσμια πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη. Η Κατερίνα είναι η δέκατη Ελληνίδα που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Έτσι λοιπόν από την Άννα Βερούλη το 1983 στο Ελσίνκι φτάνουμε στην Κατερίνα Στεφανίδη το 2017 στο Λονδίνο.
Μπορεί η Κατερίνα Στεφανίδη να γράφει την δική της ιστορία στον παγκόσμιο κλασικό αθλητισμό με επιτεύγματά που είναι μοναδικά, μυθικά, ανεπανάληπτα και καταδεικνύουν πως είναι η Νο1 αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ. Αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματά της, η συνέπειά της σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, το ότι έχει μέταλλο νικήτριας. Απέδειξε ότι είναι αθλήτρια αγώνων και το φανερώνει το ότι είναι κάτοχος χρυσού μεταλλίου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ολυμπιακούς Αγώνες και Diamond League.
Πόσες κυρίες όμως έχουν βρεθεί στο βάθρο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου από το 1983 μέχρι σήμερα; Με το χρυσό της Στεφανίδη που ήταν το μοναδικό που έλειπε από την πλούσια συλλογή της, φτάσαμε πλέον σε διψήφιο αριθμό. Κάποιες έχουν βέβαια παραπάνω από ένα μετάλλιο όπως η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό, η Τασούλα Κελεσίδου στην δισκοβολία και η Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα. Αμφότερες μετρούν από τρία μετάλλια στην πλούσια συλλογή τους.
Το Sport24.gr καταγράφει το τι έχουν κάνει οι δέκα Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν καταφέρει να φέρουν πίσω στην πατρίδα μας ένα μετάλλιο. Με την ελπίδα η λίστα αυτή να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να προστεθούν και άλλα κορίτσια που θα κάνουν την χώρα μας υπερήφανη. Στη λίστα αυτή βρισκόταν και η Πηγή Δεβετζή, όταν το 2007 στην Οσάκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν, το οποίο όμως της αφαιρέθηκε.
ΑΝΝΑ ΒΕΡΟΥΛΗ
Ήταν το 1983 στο Ελσίνκι, με τη χώρα μας να αγωνίζεται με επτά αθλητές και δύο αθλήτριες. Τότε η ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ένα αγώνισμα, τον ακοντισμό. Η αθλήτρια που το κατέκτησε, ήταν η Άννα Βερούλη, με βολή στα 65,72 μ., επίδοση που της έδωσε την τρίτη θέση και το χάλκινο.
ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ
Πέρσαν 14 χρόνια και φτάσαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, η Νίκη Ξάνθου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, πάλεψε όσο μπορούσε για το χρυσό μετάλλιο, αλλά τελικά έμεινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο μήκος, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με καλύτερο άλμα στα 6 μέτρα και 94 εκατοστά.
ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
Μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, ήταν αναμφίβολα η Μιρέλα Μανιάνι. Δυο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο, λοιπόν, σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου. Το πρώτο χρυσό στον ακοντισμό ήταν στη Σεβίλλη το 1999 με καλύτερη επίδοση 67.09μ., για να ακολουθήσει δυο χρόνια μετά το ασημένιο στο Έντμοντον του Καναδά με 65.78μ. Χρυσό και πάλι στο Παρίσι για το κορίτσι μας το 2003 με 66.52μ.
ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗΤΑ
Μια ακόμη Ελληνίδα αθλήτρια πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Ήταν στο τριπλούν η Βούλα Τσιαμήτα. Με καλύτερο άλμα στα 14 μέτρα και 88 εκατοστά, κατάφερε να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να ακουστεί στην Ανδαλουσία για μια ακόμη φορά ο ελληνικός εθνικός ύμνος.
ΟΛΓΑ ΒΑΣΔΕΚΗ
Το τριπλούν είχε την τιμητική του στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης, αφού πέρα από την Τσιαμήτα, είχαμε και δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στο βάθρο. Ο λόγος για την Όλγα Βασδέκη, η οποία κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο. Η αθλήτρια από τον Βόλο έκανε καλύτερο άλμα στα 14 μέτρα και 61 εκατοστά, φορώντας το μετάλλιο στο στήθος.
ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
Μια αθλήτρια με τεράστια ψυχή και τρομερή καλοσύνη, που μέσα στον αγώνα έδινε πάντα τον καλύτερό της εαυτό στο άθλημα της δισκοβολίας. Αποτέλεσμα αυτού, δυο ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Στη Σεβίλλη, ήρθε 2η με καλύτερη βολή στα 66.05μ., στο Έντμοντον το 2001 κατετάγη 3η με 65.50μ. και ξανά 2η στο Παρίσι με 67.14μ. δυο χρόνια αργότερα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ
Συνεχίζουμε με την Κατερίνα Θάνου, η οποία έχει τρία χάλκινα μετάλλια στην κούρσα της μιας ανάσας, το 100άρι. Ήταν 3η στη Σεβίλλη το 1999 με 10.84, στο Έντμοντον με 10.91 και στο Παρίσι με 11.03. Μια από τις κορυφαίες σπρίντερ, αν όχι η κορυφαία, που έβγαλε ποτέ ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός. Ό,τι και αν συνέβη το 2004 στην Αθήνα με τον Κώστα Κεντέρη, δεν “σβήνει” σε καμία των περιπτώσεων την μεγάλη πορεία της και τα επιτεύγματά της.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΓΓΟΛΗ
Η δισκοβολία δεν είχε μονάχα μια εκπρόσωπο. Ναι μεν η Τασούλα Κελεσίδου ήταν η Νο1 και εκείνη που έφερε τις περισσότερες επιτυχίες, εντούτοις το 2003 είχαμε και δεύτερη παρουσία στο βάθρο. Ο λόγος για την Κατερίνα Βόγγολη, η οποία κατέκτησε το χάλκινο με επίδοση 66 μέτρα και 73 εκατοστά. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στην καριέρα της και σίγουρα ένα από τα highlight του ελληνικού αθλητισμού να βλέπουμε διπλή εκπροσώπηση στα μετάλλια.
ΝΙΚΟΛ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το άλμα επί κοντώ είναι συνυφασμένο με την Κατερίνα Στεφανίδη, το εκτόπισμα της οποίας έχει επισκιάσει τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι επίσης μια κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με σπουδαία καριέρα και μεγάλες επιτυχίες. Μάλιστα, το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου κατάφερε να βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου με εξαιρετικη επίδοση στα 4.80μ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε το μετάλλιο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της. Η πρωταθλήτριά μας, πήρε με άνεση το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Λονδίνου με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 4 μέτρα και 91 εκατοστά. Είναι η νέα τσαρίνα των αιθέρων και έχει γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στον κλασικό αθλητισμό. Τα καλύτερα είναι μπροστά της.