Financial Times: Δίκη-«φάρσα» του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, λέει η Eυρωζώνη

0

Στο θέμα της καταδίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επανέρχονται οι Financial Times, φιλοξενώντας δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν την Ελλάδα για τη δίκη-φάρσα», οι FT κάνουν και πάλι αναφορά στην ποινή με αναστολή που επιβλήθηκε στον Ανδρέα Γεωργίου και στις αναταράξεις που προκαλεί, ενώ φιλοξενούν δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε κεντρικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας του ευρώ την ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών.

Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών συνιστά ένα από τα κύρια σημεία διαμόρφωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εχθρική ατμόσφαιρα

Η εφημερίδα επικαλείται τη συνέχεια μία ανεπίσημη καταγραφή των όσων συνέβησαν στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου από έναν Ευρωπαίο ειδικό περί των στατιστικών πρακτικών ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Σύμφωνα με την περιγραφή του, η οποία έχει σταλεί με email σε μερικούς αξιωματούχους της ΕΕ, η δίκη ήταν μία «εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα». Όπως προσθέτει ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος ειδικός, «ήταν καταφανώς προφανές ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας».

«Ήταν σαφές πως κανένας δεν άκουσε τα όσα ισχυριστήκαμε» σημείωσε, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ήταν «τρομακτικά εχθρική», καθώς υπήρχε μία «συμπεριφορά “ανοιχτών” απειλών». Μάλιστα, όπως είπε η διαδικασία σταμάτησε για 45 λεπτά εξαιτίας φωνών από το ακροατήριο. 

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δίκες όπως αυτή θα γινόταν σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των δημοσιογρ’αφων: Jim Brunsden, Arthur Beesley και Kerin Hope της Βρετανικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο « Eurozone officials warn on Greece statistics trial ‘farce’» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.