Ι.Π. Μεσολογγίου: «Λυσιστράτη» στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών

0

Με την   κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 9 Αυγούστου το 31ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Ναταλία Τσαλίκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου.
Το δίδυμο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, ως Κινήσιας και Μυρρίνη. Τη τετράδα συμπληρώνει ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, έχοντας και το βάρος της σκηνοθεσίας της παράστασης. Αυτή η τετράδα υπόσχεται πολλά, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό θεατή
Η μουσική του Κωστή Μαραβέγια και η χορογραφία-κίνηση τηςΕλπίδα Νίνου είναι αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας.
Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, ενώ παράλληλα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο το χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.

Λίγα λόγια για το έργο
Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Προπώληση των εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται: Στο Μεσολόγγι από το χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Δήμου (Πινακοθήκη Κεντρικής πλατείας), και το Δημοτικό Ωδείο του Πνευματικού Κέντρου (Πεζόδρομος – τηλέφωνο επικοινωνίας 26310-27268 κυρία Αγγελική Συρροκώστα). Στο Αγρίνιο από το τουριστικό γραφείο Νάτσης Travel (οδός Σαλάκου 2 – τηλ. 26410-33300).
Μεσολογγί, Λυσιστράτη, αρχαίο θέατρο Οινιαδών, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Τσαλίκη

Share.

Comments are closed.