Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:  Nόμιμη η περικοπή συντάξεων για το κοινό καλό

0

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EΔΔΑ) του Στρασβούργου, η οποία έκρινε πως οι περικοπές συντάξεων στη Λιθουανία λόγω της κρίσης είναι νόμιμες. Φυσικά αυτή η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως αναφέρουν διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ελλάδα: οι συντάξεις θα μπορούσαν να περικοπούν

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ελλάδα: οι συντάξεις θα μπορούσαν να περικοπούνGriechenland: Pensionen dürfen gekürzt werden» η Die Presse αναφέρει: «Μια χώρα θα μπορούσε εξαιτίας μιας οικονομικής κρίσης να προβεί σε περικοπές συντάξεων. Ένα τέτοιο μέτρο δεν θίγει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών της, έκρινε σε απόφασή του το ΕΔΔΑ την Πέμπτη. Οι δικαστές απέρριψαν προσφυγή μιας Λιθουανής, η οποία προσέφυγε στο ΕΔΔΑ κατά του λιθουανικού δημοσίου επειδή η σύνταξή της μειώθηκε κατά 15% κατά την περίοδο 2010-2013».

Τόσο η Die Presse όσο και η Süddeutsche Zeitung αναφέρονται στη βαθιά δημοσιονομική κρίση που πέρασε η Λιθουανία, θίγοντας το γεγονός πως αναγκάστηκε να επιβάλλει ευρείες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, απολύσεις στο δημόσιο και μεγάλες αυξήσεις φόρων προκειμένου να επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε πως οι περικοπές στη σύνταξη της προσφεύγουσας είναι νόμιμες επειδή ήταν επιβεβλημένες από το «κοινό συμφέρον», γράφει η Deutsche Welle.

Όπως σημειώνουν και οι δύο εφημερίδες, με την ίδια αιτιολογία έχουν απορριφθεί προσφυγές και από την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Share.

Comments are closed.