Απ. Πόντας: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για την επιβίωση της χώρας

0

«Η σημερινή μας παρουσία στην αίθουσα αυτή και η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μια σπουδαία στιγμή για την ανασυγκρότηση του Προοδευτικού χώρου και του Μεταρρυθμιστικού Εκσυγχρονισμού, είναι μια σημαντική ημέρα!», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας κατά την 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ.

Επιθυμώντας να κάνει απόλυτα κατανοητό το τι είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Πόντας: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποτελεί απλά μια απόπειρα πολιτικού τυχοδιωκτισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επικοινωνηθεί σαν το απεγνωσμένο στοίχημα του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου, σαν μια παρακινδυνευμένη πολιτική επένδυση που «βάζουμε λίγα για να πάρουμε πολλά». Γιατί φίλες και φίλοι, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη βάζουμε στο προϊόν της πολιτικής πολλά, πάρα πολλά!… και ποιοτικά και ηθικά και δημιουργικά! Επενδύουμε με ανθρώπινο κεφάλαιο τα έσχατα των ποιοτικών αποθεμάτων μας και προσφέρουμε στους πολίτες της Χώρας την μοναδική αξιόπιστη λύση για την επιβίωση της Χώρας, τον μοναδικό αυθεντικό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πολιτικό σχηματισμό, την μόνη ρεαλιστική, σύγχρονη και την ίδια στιγμή καινοτόμα πρόταση για την ανασυγκρότηση του Κράτους».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πρόεδρου της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) στο Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
«Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η σημερινή μας παρουσία στην αίθουσα αυτή και η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μια σπουδαία στιγμή για την ανασυγκρότηση του Προοδευτικού χώρου και του Μεταρρυθμιστικού Εκσυγχρονισμού, είναι μια σημαντική ημέρα! Κάθε ημέρα όμως από εδώ και στο εξής θα είναι το ίδιο σημαντική, το ίδιο κρίσιμη, τόσο για την πορεία και την ενδυνάμωση της Συμπαράταξης, όσο κυρίως για την αναδιοργάνωση του Κράτους, την επιβίωση της Χώρας και την αφύπνιση των πολιτών αυτής.
Η κρισιμότητα των στιγμών είναι πλέον προφανής ακόμα και για τους παραδοσιακά αδιάφορους και για τους ευπειθώς παρασυρόμενους και για τους ιδεολογικά φανατισμένους. Η όποια απόπειρα επανάληψης αποτυχημένων λύσεων του παρελθόντος, η κάθε μάταιη επίκληση ενός κίβδηλου από μηχανής Θεού και η αμετανόητη και δογματική προσήλωση σε ιδεολογικά αφηγήματα περασμένων δεκαετιών αποτελούν την ρίζα του προβλήματος και όχι την αρχή της λύσης. Αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος και φαντάζουν στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών ως στάση παραίτησης και υποταγής στην καταστροφή. Δυστυχώς, περιφέρουν στον δημόσιο βίο, ακόμα και σήμερα, το πολιτικό σαρκίο τους αμετανόητοι υποστηρικτές μιας εδραιωμένης, πάλαι ποτέ διορισμένης και πλέον όμως παρελθούσας πολιτικής άρχουσας τάξης, που επιμένει να προβάλλει και να επιδιώκει παρωχημένα διακυβεύματα για μια Χώρα, για μια Ευρώπη και για έναν Κόσμο που πλέον δεν υπάρχουν, που αποτελούν αμετάκλητα και αναντίρρητα το «χτες». Εμείς σήμερα εδώ αρνούμαστε να παραιτηθούμε, αρνούμαστε να υποχωρήσουμε απέναντι στην φαυλότητα των μετρίων, αρνούμαστε να υποταχθούμε στον αναχρονιστικό συντηρητισμό από όποιον κοινοβουλευτικό προσανατολισμό και αν εκπορεύεται. Η απόφασή μας να διακηρύξουμε την προοδευτική διεύρυνση της Δημοκρατίας μας, θα πρέπει να είναι  αναμφίβολή, η θέλησή μας να ενώσουμε και να ανασυντάξουμε την Παράταξη, θα πρέπει να είναι συνειδητή και ειλικρινής, όπως και η πίστη μας πως μπορούμε να διαχειριστούμε και να διασώσουμε την Χώρα, θα πρέπει να είναι μια πίστη σταθερή και βέβαιη! Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποτελεί απλά μια απόπειρα πολιτικού τυχοδιωκτισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επικοινωνηθεί σαν το απεγνωσμένο στοίχημα του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου, σαν μια παρακινδυνευμένη πολιτική επένδυση που «βάζουμε λίγα για να πάρουμε πολλά». Γιατί φίλες και φίλοι, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη βάζουμε στο προϊόν της πολιτικής πολλά, πάρα πολλά!… και ποιοτικά και ηθικά και δημιουργικά! Επενδύουμε με ανθρώπινο κεφάλαιο τα έσχατα των ποιοτικών αποθεμάτων μας και προσφέρουμε στους πολίτες της Χώρας την μοναδική αξιόπιστη λύση για την επιβίωση της Χώρας, τον μοναδικό αυθεντικό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πολιτικό σχηματισμό, την μόνη ρεαλιστική, σύγχρονη και την ίδια στιγμή καινοτόμα πρόταση για την ανασυγκρότηση του Κράτους.
Μόλις πριν κάποιες εβδομάδες ολοκληρώσαμε το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επιτυχία, υπερβαίνοντας κάθε μεμψίμοιρη επιφύλαξη, δίχως εσωστρέφεια και πισωγυρίσματα. Η επιτυχία του Συνεδρίου αυτού έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσπάθειας μας και ενέσπειρε όχι μόνο την ελπίδα, αλλά την βεβαιότητα, πως το εγχείρημά μας, να ανασυντάξουμε τον Προοδευτικό χώρο, να ενώσουμε την Παράταξη και να θεμελιώσουμε μια Συμπαράταξη Δημοκρατική, που θα υποδεχθεί στους κόλπους της όλους τους δημοκρατικά διακείμενους και προοδευτικά τασσόμενους Έλληνες πολίτες, θα στεφθεί με επιτυχία.
Θα έλεγα πως η επιτυχία του Συνεδρίου αυτού ήταν ίσως μεγαλύτερη και του αναμενομένου, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες για κομματική ώσμωση και χαλεπές για κοινωνική συστράτευση. Η επιμονή μας όμως, η μεθοδικότητά μας και η διαφάνεια με την οποία προετοιμάστηκε το συνέδριο αυτό, άλλαξαν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα ένα πλήθος ενεργών πολιτών, πρωτοπόρων της αλλαγής, να ολοκληρώσει επί δυο ημέρες τις εργασίες του συνεδρίου υπό αντίξοες συνθήκες, με αφόρητη ζέστη, αλλάζοντας με την στάση του αυτή την ατζέντα και καθιστώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη πρωταγωνιστή στον χώρο της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου, πολιτικό πυλώνα συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια στον οίκο του πολιτικού μας χώρου, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, «άνοιξαν τα σκούρα», μπήκε μέσα φως, φούντωσε η θέληση για αγώνα και δημιουργία. Μετά από καιρό ξαναείδαμε στα μάτια των συντρόφων μας την φλόγα να λάμπει, συζητήσαμε για τα λάθη και τις ευθύνες μας όχι ενοχικά, αλλά με ειλικρίνεια και αυτοκριτική, αποκαλύψαμε τις βαριές αμέλειες και την ασύμμετρη ανεπάρκεια των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή που διάνοιξαν λάθρα τα θεμέλια των μετέπειτα μνημονίων, αλλά πάνω από όλα, εμείς ως ΕΔΕΜ, ως πολίτες που τώρα εισήλθαμε στην κεντρική πολιτική, σας μεταφέρουμε το μήνυμα πως για πρώτη φορά συνομιλήσαμε με θύλακες της κοινωνίας που απεργάζονταν την πολιτική, με νέους ανθρώπους που δεν εύρισκαν ενδιαφέρον στα πολιτικά κόμματα, με μια γενιά που βάλλεται αλλά δεν θέλει να επιβάλλει ή να προσβάλλει, με μια γενιά που θέλει να συμβάλλει και που θα συμβάλει μέσα από τους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έχουμε πλέον καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε το κλίμα συναίνεσης και αισιοδοξίας που προέκυψε από το συνέδριο, είμαστε υποχρεωμένοι, αν θέλουμε να παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις μας, να κάνουμε πράξη και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου. Δεν έχουμε δικαίωμα να επιδοθούμε σε αναβλητικές διαδικασίες και να ανατρέψουμε την ανοδική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι αυτοκαταστροφική επιλογή η ομφαλοσκόπηση και η πολιτική φλυαρία, καθώς η παράταξη πάλλεται δημιουργικά και επιθυμεί αμετάκλητα την συνένωση του χώρου, καθιστώντας την σοσιαλιστική κεντροαριστερά της ανάπτυξης και το μεταρρυθμιστικό κέντρο, τους Διόσκουρους της προοδευτικής ανάσυρσης του Κράτους και της Χώρας.
Η Χώρα διάγει την έβδομη χρονιά της εποχής των μνημονίων, αλλά για όσους αντιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία, την δέκατη χρονιά σκληρής οικονομικής κρίσης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πολιτικού διαλόγου δεν είναι κυρίως, το προφανώς ανέφικτο, να κυνηγούμε χαμένους παραδείσους αλλοτινών καιρών, όσο το να πιστεύουμε ακόμα και να αναμασάμε τους μύθους των μνημονιακών χρόνων. Η οικονομία όμως χρειάζεται πραγματικές τομές, λύσεις σύγχρονές και συμβατές με την οικουμενική πραγματικότητα και την πολυεπίπεδη διάσταση των Αγορών. Η ψευδαίσθηση, πως λύσεις αναγόμενες μόνο στην Ελληνική διάσταση θα μπορούσαν να διανοίξουν την έξοδο διαφυγής από την κρίση, δεν μπορεί να επαληθευθεί και η ελπίδα, πως μόνο η επίκληση της ανάπτυξης, σαν τελετή παράκλησης για βροχή, θα φέρει και ανάπτυξη ανάγεται σε επίπεδα πολιτικής βασκανίας και όχι μιας ρεαλιστικής και σύγχρονης πολιτικής πρότασης. Η Χώρα πρέπει να δημιουργήσει, να ανακαλύψει πόρους για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και για να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομικές και θεσμικές υποδομές, ώστε να προσελκύσει τις όποιες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της προσδοκώμενης ανάπτυξης. Σε μια Χώρα με καταρρέουσα την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών, με μη ρεαλιστική την χρηματοδότηση νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ανυπαρξία διαθέσιμων κεφαλαίων στα τραπεζικά ιδρύματα, με πτωχευμένο τον δημόσιο τομέα, με καλπάζουσα γραφειοκρατία, με αλλαγή του φορολογικού πλαισίου κάθε έξι μήνες, με θεσμική ανεπάρκεια, με διαρροή ανθρώπινων πόρων στο εξωτερικό και με παντελή έλλειψη εθνικού σχεδίου ολιστικής ανασυγκρότησης, η ανάπτυξη που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία και φαντάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί το λιγότερο ψευδαίσθηση, αν όχι την δόλια παραχάραξη της πραγματικότητας της χώρας, με σκοπό την καταμέτρηση ενός κάλπικου πολιτικού κεφαλαίου.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να γεφυρώσει το κενό αυτό, καλείται να συντάξει και να εφαρμόσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Χώρας και εκσυγχρονισμού του Κράτους με πυλώνες την θεσμική ολοκλήρωση, την αναλογικότητα υποχρέωσης και επωφελήματος, τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την στάση μηδενικής ανοχής προς την διαφθορά οριζοντίως και καθέτως στην κοινωνική διαστρωμάτωση, την ανασύσταση των Κρατικών δομών, την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αποστείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δράσεων από την κάθε μορφή ρατσισμού φυλετικού-θρησκευτικού-σεξουαλικού-εθνικού ή οικονομικού, την μη φοβική αναθεώρηση του Συντάγματος, την αειφόρο ανάπτυξη και την οικολογία, την Περιφερειακή Διακυβέρνηση και την δημιουργική ώσμωση με τις Αγορές και το διασυνδεδεμένο παγκόσμιο περιβάλλον.  Φίλες και φίλοι οι άλλοι εύχονται, εμείς μπορούμε! Οι άλλοι διαιρούν, εμείς ενώνουμε! Οι άλλοι συμβιβάζονται, εμείς διεκδικούμε!
Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος οφείλει να είναι ειλικρινής και αποκαλυπτικός. Να είναι ευθύς και γνήσιος! Καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε δίχως περιστροφές, δίχως μισόλογα και αστερίσκους, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα Ευρωπαϊκή και θα παραμείνει Ευρωπαϊκή, είναι χώρα θεμελιακής αναγωγής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πράξει και τώρα και στο μέλλον, το καθήκον της να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την ιδιότητά της αυτή, τόσο απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της, όσο και έναντι των εταίρων της. Η Ελλάδα συμπράττει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, όχι κυρίως για λόγους ιδιοτέλειας, υποχρέωσης και συγκυριών, αλλά από επιλογή σύμπραξης με τις δημοκρατίες των ανοιχτών κοινωνιών, της ταύτισης της με την ανθρωποκεντρική πολιτιστική ταυτότητα που ενσαρκώνει ο Δυτικός Κόσμος, την τήρηση της ηθικής δέσμευσης της απέναντι στους πραγματικούς συμμάχους της Χώρας, που την συνέδραμαν καθ’ όλη την σύγχρονη ιστορία της και την αναγνώριζαν ανέκαθεν ως «σαρξ εκ της σαρκός τους».  Κάθε αμφιβολία επί αυτών των επιλογών, κάθε αλληθώρισμα προς νεόκοπους πραματευτάδες συμμαχιών, σε αυτή την συγκυρία για την Πατρίδα, αποτελεί στάση ανεύθυνη και υπονομευτική των θεμελίων της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης της Χώρας.
Ο βηματισμός μας στην λεπτή δοκό της ευθύνης και της συνέπειας θα κρίνει και το πολιτικό μας στίγμα και το πολιτικό μας μέλλον σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δυσκολότερα αναστρέψιμο από την οικονομική κατάσταση της Χώρας είναι το δόγμα της κατάθλιψης της Ελληνικής κοινωνίας. Το μαύρο κήρυγμα της υποταγής και της παραίτησης, πως τίποτα δεν αλλάζει και πως τίποτα δεν εξαρτάται από εμάς. Η ανατροπή της σοφιστείας, της ψευδοαλήθειας αυτής θα αποτελέσει την πρώτη μετρήσιμη πράξη φυγής προς το μέλλον. Ως χώρος προοδευτικός οφείλουμε να διακηρύξουμε την πίστη μας προς την ωφέλιμη αλλαγή, την δύναμή μας πως μπορούμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, πως θα γράψουμε οι ίδιοι την δική μας ιστορία, αυτή που μας αναλογεί και δικαιούμαστε. 
Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την επιβεβαίωση του μηνύματος του πρόσφατου συνεδρίου και για την αλλαγή σελίδας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και του Προοδευτικού κέντρου. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να συντείνουν στην ανοιχτή κοινωνία και στην λογική του υγειούς πολιτικού διαλόγου και της διευρυμένης συμμετοχικότητας. Η απόφαση της Προέδρου να αναθέσει στον κ. Αλιβιζάτο την διαμόρφωση του πλαισίου της εκλογής του αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μια επιλογή ευθύνης, που αναδεικνύει αναντίρρητα την κοινή μας δέσμευση για απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες και την περίδεση του όλου εγχειρήματος με μια κανονικότητα συνταγματικής αναγωγής. Αυτό που καλούμαστε να πράξουμε όλοι, είναι να συνδράμουμε τον κ. Αλιβιζάτο και την επιτροπή αυτού, να ολοκληρώσει το έργο της και να διαμορφώσει το πλαίσιο των διαδικασιών, αποφεύγοντας τις άγαρμπες επεμβάσεις και τις καταχρηστικές υποδείξεις, καθώς θα πρέπει να υποστηρίξουμε την επιλογή μας, να εμπιστευτούμε την ανεξάρτητη λειτουργία της Επιτροπής Αλιβιζάτου και να διαφυλάξουμε το κλίμα συνεννόησης και αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας. Δεν προσφέρουν κάτι οι φοβικές προσεγγίσεις, ούτε οι
fast truck διαδικασίες, ούτε βέβαια και η στάση αναβλητικότητας απέναντι στις διαδικασίες. Το ωφέλιμο μέτρο θα πρέπει να τεθεί ως θεσμικό πλαίσιο και η ενεργοποίηση όλων μας αποτελεί την προϋπόθεση της επιτυχίας της όποιας διαδικασίας και τον θεματοφύλακα για την διεύρυνση και την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου.
Φίλες και φίλοι, συνοδοιπόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήμερα τοποθετούμε τον θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου και προοδευτικού πολιτικού φορέα, την αρχή για την ενσάρκωση της ελπίδας, για την υποβολή στην Ελληνική κοινωνία της μόνης βιώσιμης πρότασης για την υπέρβαση της κρίσης και του πολιτικού τέλματος που βιώνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει την Ελληνική Πολιτεία καθημερινά και καταχράται μια λαϊκή εντολή που έλαβε ως προϊόν εξαπάτησης και χειραγώγησης της βούλησης του Λαού. Δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα, δεν προστατεύεται καν η θεσμική προσωπικότητα των κυβερνητικών αξιωμάτων και παρακολουθούμε Υπουργούς Εθνικής Άμυνας να συνομιλούν με κατάδικους χρησιμοποιώντας πεζοδρομιακή αργκό, Υπουργούς Δικαιοσύνης να επιπλήττουν τους δικαστές για τις αποφάσεις τους και να θεωρούν «δικαία αγανάκτηση» τους βανδαλισμούς κουκουλοφόρων, όπως και τέως Υπουργούς Οικονομίας να περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ωσάν σενάριο κινηματογραφικό, την μεγάλη ληστεία που σχεδίαζαν στην Τράπεζα της Ελλάδος πριν δυο χρόνια. Ξιφουλκώντας βέβαια. Για το μέγεθος της ανευθυνότητας, ο κ. Μητσοτάκης περιφέρει την πραμάτεια του, μια πραμάτεια που έχει μπόλικη από ρετρό ανάπτυξη, περίσσια παροχολογία, αρκετή από αμνησία και καθόλου από αυτοκριτική. Είναι προφανές, πως στις παρούσες συγκυρίες, καθώς οδεύουμε στην πλέον κρίσιμη και επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης, διάγουμε τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής ζώνης, είμαστε στην καθοριστική καμπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και στην διαδικασία διαμόρφωσης του πλαισίου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου, η συμβολή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον δημόσιο βίο της Χώρας είναι καθοριστική. Η συμμετοχή και η συνδρομή όλων μας είναι καθοριστική και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς και κριτικής, για την πολιτική και κοινωνική μας προσφορά. Τώρα είναι ο καλός καιρός! Τώρα πρέπει οι ικανοί, οι δίκαιοι, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες να εγερθούν, να μονιάσουν, να συμπράξουν, να κοπιάσουν και να ανοίξουν δρόμους για τους πολλούς.
Δανειζόμενος μια ρήση ενός εξαίρετου πολιτικού μιας, ανεξαρτήτως τις παλινωδίες, Ευρωπαϊκής Χώρας, θα πω πως η σημερινή μας συνεδρίαση δεν αποτελεί το τέλος της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε καν την αρχή του τέλους της πορείας αυτής… αποτελεί το τέλος της αρχής, για μια πορεία που θα εγείρει τους πολίτες της Χώρας, που θα ενώσει τις δυνάμεις της προόδου, του σοσιαλισμού της ανάπτυξης, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και του ανθρωποκεντρικού φιλελευθερισμού, που θα ανασυστήσει το μήνυμα της ελπίδας, που θα διασώσει στο όνομα του κάθε πολίτη, την τιμή ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, που θα ενσαρκώσει την πεποίθηση, την πίστη για την υπέρβαση της κρίσης, για την αλλαγή.
Πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν συνολικά την δικιά μου γενιά και μαζί με αυτήν και τις επόμενες από την δική μου, αλλά και τις αμέσως προηγούμενες από εμάς, ως την χαμένη γενιά. Τους λέμε λοιπόν, αρχίζοντας από σήμερα…. προς το παρόν ψιθυριστά… γιατί σε λίγο θα το φωνάζουμε προς όλους με όλη μας την δύναμη…. πως δεν είμαστε η χαμένη γενιά… είμαστε η εκλεκτή γενιά!  Είμαστε η γενιά της πρωτοπορίας, η γενιά που θα αναστηλώσουμε την Χώρα!… που θα ενώσουμε όλες τις γενιές σε μία… που θα κάνουμε τον χρόνο όλον μια στιγμή… μια ζωή… μια ιδέα… που όταν θα έρθει και για εμάς το πλήρωμα του χρόνου… που οι γενιές των πατέρων μας και των πατέρων των πατέρων μας, θα μας ξαναβρούν στους μπαξέδες… εμείς θα μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια!… να τους αγκαλιάσουμε και να μας αγκαλιάσουν… θα μπορούμε να νιώθουμε ολάκεροι, γιατί θα έχουμε κάνει το καθήκον μας… και βέβαιοι για τους επόμενους… γιατί θα έχουν μάθει από εμάς, θα έχουν πιστέψει από εμάς… που στην συγκυρία που μας έλαχε από την ζωή και από την μοίρα θα τα έχουμε δώσει όλα
Για ένα κόμμα που μπορούμε,
Για έναν Λαό που αγαπάμε και
Για μια Χώρα που μας πρέπει!»

Share.

Comments are closed.