Το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό, δεν είναι δημιούργημα της τύχης, ούτε των καιρικών φαινομένων.
Είναι δημιούργημα της νέας ρύπανσης του Θερμαϊκού, που οφείλεται, σε παλιές και νέες πηγές ρύπανσης.
Είναι τα νιτρικά λιπάσματα, και τα φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, εδώ και χρόνια, στις αγροτικές καλλιέργειες της πεδιάδας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι τα απόβλητα, των βυρσοδεψίων, που ανεπεξέργαστα χύνονται, μέσα από την Τάφρο του Δενδροτόμου, στον Θερμαϊκό.
Είναι τα λύματα των κονσερβάδικων, σε Πέλλα και Ημαθία, που χύνονται ανεξέλεγκτα κα ανεπεξέργαστα, στην Τάφρο 66 και στην συνέχεια στον Θερμαϊκό.
Είναι ο αγωγός, ενός τμήματος των χαμηλών περιοχών στην περιοχή των ΚΤΕΛ, που ουδέποτε συνδέθηκε με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό, ο οποίος μεταφέρει τα αστικά λύματα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, στην Σίνδο.
Είναι ο κατεστραμμένος αγωγός, από τον εργολάβο στα έργα για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Κ16, στην Λαχαναγορά.
Είναι οι υπερχειλίσεις του Παντορροικού αποχετευτικού συστήματος στην Κεντρική Θεσσαλονίκη, που στην πρώτη ισχυρή νεροποντή, αφήνει τα οικιακά λύματα να πέφτουν στον Θερμαϊκό, ανεπεξέργαστα.
Όλα αυτά είναι πολλά, στην πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας, να προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού και την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται στην αισθητική ρύπανση και στη έντονη δυσοσμία.
Δυστυχώς αλλάζει η εσωτερική ισορροπία του Θερμαϊκού και καταστρέφεται η βιοποικιλότητα, που είχε επανακτήσει, αργά άλλα σταθερά, την προηγούμενη δεκαετία.
Οι παλιές και κυρίως οι νέες εστίες ρύπανσης, επιβαρύνουν τον Θερμαϊκό και δεν επιτρέπουν τα ευεργετικά φυσικά υπόγεια ρεύματα του, να τον καθαρίζουν, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Το τραγικό είναι, ότι δεν εμφανίζεται κανένας Κυβερνητικός, ή Τοπικός φορέας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει κάτι.
Κατά καιρούς, όταν δημοσιοποιούνται τα προβλήματα, ενεργοποιούνται οι δικαστικές αρχές, άλλα ποτέ δεν καταλήγουν σε πρακτικά αποτελέσματα και είναι λογικό.
Τα πολιτικά και διαχειριστικά προβλήματα, των αρμόδιων φορέων, δεν μπορούν τα λύνουν, οι δικαστικές αρχές.
Πρέπει να τα λύνουν εγκαίρως οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς.
Αυτοί , όμως κρύβονται, άβουλοι και ανίκανοι, ως συνήθως στα δύσκολα.
Η ευθύνη της εποπτείας του περιβάλλοντος και του Θερμαϊκού, είναι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είτε άμεσα, όπως τα κονσερβάδικα και ο Κ16, είτε έμμεσα, λόγω της ευθύνης της γενικής εποπτείας του περιβάλλοντος, που έχει, στη Κεντρική Μακεδονία.
Ευθύνη έχει το Υπουργείο Υποδομών, που δεν έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του δευτέρου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, που δεν θα επιτρέπει τις υπερχειλίσεις του Παντορροικού κεντρικού συστήματος στις έντονες βροχοπτώσεις, μεταφέροντας τα λύματα των Δυτικών περιοχών, στον βιολογικό της Σίνδου.
Ο κατασκευή του αγωγού, ξεκίνησε το 2012 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, στο τέλος του 2014.
Ευθύνη έχει η ΕΥΑΘ, που δεν πιέζει, για την ολοκλήρωση του δικού της δικτύου, από την κυβέρνηση.
Ευθύνες έχουν και οι Δήμοι, που δεν έχουν την προστασία του Θερμαϊκού στις προτεραιότητές τους, επειδή οι άμεσες ευθύνες ανήκουν στην Περιφέρεια και στην Κεντρική Κυβέρνηση.
Οι περιβαντολλογικές και κατ’ επέκταση οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι μεγάλες.
Να αναλάβουν, τώρα τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, γιατί αύριο θα είναι αργά.
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…