Η επιστολή απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Guardian για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας

0

Με επιστολή του στον Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε την κριτική που άσκησε εναντίον του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Σε συνέντευξή του στον Guardian (“Αυτό που δεν πίστευε κανείς πως θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί τώρα. Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση”), ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε “μεγάλα λάθη”, ρωτήθηκε αν το να με διορίσει πρώτο του υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από αυτά.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Τσίπρας είπε ότι “Ο Βαρουφάκης… ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “πολιτικής σύγκρουσης”, αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε αν η Ελλάδα είχε αναγκαστεί να κάνει τη δραματική μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα ως “τόσο ασαφές, που δεν άξιζε να το συζητάμε”.
Δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδια μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για απάντηση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και επιλέχθηκα από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) με βάση την αξία ότι η απάντησή του αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.
Ή ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της “σύγκρουσης” με την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας γιατί τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδια μου δεν είτε πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή για τη θέση του πρώτου του υπουργού Οικονομικών.
Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική σύγκρουση και το ότι το σχέδιο Β μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο να μιλάμε καν γι’ αυτό είναι ανόητο, αλλά και διορατικό, διότι αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του όσο υιοθετεί το δόγμα της TINA (Τhere is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική).
Καθώς η άποψή μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη (δείτε το τελευταίο βιβλίο μου “Ενήλικες στο Σωμάτιο”), δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο εδώ γι’ αυτήν την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το καθήκον να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, η οποία προχωρά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σύμφωνα με τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αυθαίρετης, αυτοπεριοριζόμενης και αυτοκαταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι η τακτική του «υποδειγματικού κρατουμένου» στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα», σημειώνει στην επιστολή του στον Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαβάστε την επιστολή απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στη δημοσιογράφο Helena Smith στην αγγλική εφημερίδα The Guardian με τίτλο «Alexis Tsipras’s mixed messages over appointing me as finance minister» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.