Έγινε κι αυτό… Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο παρά ένα της εκταμίευσης να πληρώσει τα δικαστικά και προσωπικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, για όλες τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη. Το φοβερότερο δε είναι ότι ζητείται τώρα από την κυβέρνηση και δήλωση στήριξης και αποκατάστασής του, δηλαδή έγγραφη συγγνώμη!
Η ενέργεια αυτή πριονίζει το πιο ψευδές αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυτό του περί «τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στο μνημόνιο», στο οποίο πάτησαν για την άνοδό τους στην εξουσία.
Φυσικά δεν είναι πρωτοφανές. Ανάλογη υπόθεση υποχώρησης ήταν εκείνη με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν παραπεμφθεί για απιστία, προκαλώντας την αντίδραση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών de Guindos ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσει με μη εκταμίευση της δόσης, αν πρώτα δεν αθωωθούν.
Όμως η υπόθεση Γεωργίου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει την πολιτική της σε ένα κυνήγι μαγισσών, στην δαιμονοποίηση προσώπων και καταστάσεων, πρακτική που πάντα στην πορεία καταρρίπτεται, αφού έχει πρώτα διασυρθεί η εικόνα τόσο της ίδιας, όσο και της χώρας.
Το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή με τον βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να ζητά με ερώτησή του από τον υπουργό Οικονομικών σαφείς απαντήσεις για το αν αληθεύει το «απίστευτο σενάριο» ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 είχε φθάσει στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεργαντά. Το 2011 είχε υποστηρίξει ότι υπήρξαν “παρεμβάσεις“, ώστε το έλλειμμα να εμφανιστεί υψηλότερο για να μπει η χώρα στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι δικαστικές αρχές έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να διαπιστώσουν ποινικές ευθύνες στον ίδιο ή σε άλλα μέλη της Αρχής, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είχε με δική της ευθύνη πιστοποιήσει το έλλειμμα του 2009. Το 2013 όμως η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο. Οι καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος είχαν στηριχθεί «φανατικά» από τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλο.
Την εποχή εκείνη, μπορεί να βρει κανείς πολλές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της σημερινής κυβέρνησης υπέρ της ρητορικής ότι ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα. Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε πάμπολλες φορές μιλήσει στην Βουλή «για την θεωρία των πλαστών στοιχείων του κου Γεωργίου».
«Εμείς πιστεύουμε ότι τα στοιχεία τα αλλοίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, η συμμορία της Goldman Sachs, του Σημίτη που συνεχίζει να κυβερνά, και βεβαίως αυτά προκύπτουν και από έρευνες της Δικαιοσύνης», δήλωνε ο Π. Καμμένος τον Ιούλιο του 2013.
Στη συνέχεις η διερεύνηση της υπόθεσης έφθασε στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Το 2015, και ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνέχιζαν στο μεταξύ να ρίχνουν με δηλώσεις τους λάδι στην φωτιά, όμως το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του απήλλαξε για πρώτη φορά τον κ. Γεωργίου. Δεν υιοθέτησε δηλαδή τα περί διόγκωσης, απαλλάσσοντας τον από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, και κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί μόνον για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στηρίχθηκε, πέραν των άλλων, όπως και παλαιότερα, και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το ύψος του ελλείμματος του 2009.
Τον Αύγουστο όμως του 2016 το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη σε αναίρεση, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έρθει για δεύτερη φορά στο Εφετείο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Οι αντιδράσεις προήλθαν τόσο από την Κομισιόν όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αναμόχλευση της ποινικής υπόθεσης για τον κ. Γεωργίου.
Δηλώσεις εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Με αφορμή την ανακίνηση της υπόθεσης, ο τότε υπ. Επικρατείας και νυν Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι «η παραπομπή Γεωργίου ανοίγει μια πληγή που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος για το πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα προκειμένου να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο».
Τη σκυτάλη πήρε τον Αύγουστο του 2016, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, την περίοδο που διορίστηκε επικεφαλής της ο επί χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, και το ετεροχρονισμένο φούσκωμα του ελλείμματος, με μοχλό το περίφημο μυστικό SWAP της Goldman Sachs του 2001 του μέγα αρχιερέα της διαπλοκής κ. Σημίτη», βρίσκοντας σύμφωνα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και ο υπ. Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος είχε πάρει θέση στο θέμα, αντιδρώντας έντονα στην παρέμβαση της Κομισιόν όταν το 2016, είχε ανοίξει εκ νέου η υπόθεση. Τότε (24/8/2016) όπως είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος της εποχής Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσακαλώτος είχε εκφράσει την άποψη ότι: «αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει και την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της».
Η τελική απόφαση
Τελικά το Μάιο του 2017, το Συμβούλιο Εφετών απήλλαξε για δεύτερη φορά τον κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των καταγγελιών περί διογκώσεως του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρα μας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…