Τουρκία: Φυλακίζουν ακόμη και τη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας

0

Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εσέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Hurriyet.”

Η Εσέρ έχει συλληφθεί, όπως σας έχουμε ενημερώσει με το άρθρο μας «Τουρκία: Συνελήφθη η Ιντίλ Εσέρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας», μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου. Οι συλλήψεις έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο στην προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, καθώς θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας
Προχθές το πρωί, η αστυνομία συνέλαβε οκτώ υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και δύο εκπαιδευτές που συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Για πάνω από 24 ώρες δεν τους επιτρεπόταν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους ή να δουν κάποιο δικηγόρο. Κανείς δεν ήξερε ακόμα και που βρίσκονταν.
Η Idil και οι υπόλοιποι δεν έκαναν κάτι κακό. Κάποιοι από αυτούς ανακρίνονται για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»: μία γελοία και αβάσιμη κατηγορία.
Τέτοιου είδους επιθέσεις σε Υπερασπιστές/ριες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνονται όλο και πιο συχνές. Η κυβέρνηση του Erdogan συνεχίζει την κατάχρηση της εξουσίας της, κάνοντας σκόπιμα τη χώρα ένα επικίνδυνο μέρος για όσους και όσες ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα και άνευ όρων να απελευθερώσουν και τους δέκα κρατούμενους.
Οι οκτώ υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι: İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία Τουρκίας), İlknur Üstün  (Σύνδεσμος Γυναικών), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem,(Συνέλευση Πολιτών), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών), Şeyhmuz Özbekli(δικηγόρος), Veli Acu (Human Rights Agenda Association)

Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου rat ALKAÇ της τούρκικης εφημερίδας Hurriyet με τίτλο «kada’da zaltına alınmışlardı… Tutuklanmaları talep edildi» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.