Γ. Βαρουφάκης στο ΣΚΑΪ: Όταν παρουσίασα στον Τσίπρα το IOU μού πρότεινε το ΥΠΟΙΚ

0

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισεκ. Ευρώ

Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε πρωτοπαρουσιάσει –δια ζώσης- το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) στον Αλέξη Τσίπρα ήδη από τον Ιούλιο του 2013 (όντας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση), ενώ ανέφερε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του ’14 ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά και άλλα, αποκάλυψε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος» σε όλη την Ευρώπη και Αμερική στο πλαίσιο προσωπικής του καμπάνιας, όπως τόνισε ο ίδιος, και «για όλες τις πιεσμένες δημοσιονομικά χώρες-περιφέρειες».  

«Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης… Η αντίδραση ήταν πάρα πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική γιατί είναι μια καλή ιδέα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να το έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο». Παρών σε εκείνη την συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παππάς

«Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι καταδικάζει «οποιαδήποτε προσπάθεια να ταυτιστεί το παράλληλο σύστημα πληρωμών με το παράλληλο νόμισμα».

Ακόμη, διευκρίνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελε την έξοδο από την ευρωζώνη». «Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα», σχολίασε. 

«Ένα μήνα πριν από τις εκλογές (του Ιανουαρίου του 2015), είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης, να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε, και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πολλοί επιθυμούν την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «Θα πήγαινα στο Ειδικό Δικαστήριο. Από τον Νοέμβριο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η ”λασπολογία” ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την ”επέτειο” του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ”μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης” με στοχεύουν».

Share.

Comments are closed.