Επιστολή Τσίπρα προς ΔΝΤ: Αυτές είναι οι 21 δεσμεύσεις της Αθήνας προς το ΔΝΤ

0

Νέα επιστολή προθέσεων  (Letter of Intent ) η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) και το αίτημα για το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.  Την επιστολή προθέσεων υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Ναι… δεν κάνετε λάθος… είναι αυτός που έσκιζε τα μνημόνια!!!!), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Ούτε κι εδώ κάνετε λάθος… είναι  αριστερός επικεφαλής των 53!!!!) και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και περιλαμβάνει τις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το περιεχόμενο της επιστολής αποκαλύπτει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Καθημερινή.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων για τα εξής:

  1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.
  2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).
  3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).
  4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).
  5. Εως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
  6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).
  7. Nα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.
  8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.
  9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στην κ. Λαγκάρντ, αναφέρεται πως το πρόγραμμα που αιτούνται η ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ. «Η διευκόλυνση θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM», αναφέρεται.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου. Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Στη συνέχεια, αναφέρονται τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τη διετία 2019-2020, δηλαδή η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Επίσης, προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες του Ταμείου, σημειώνεται πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητοι νομικοί έχουν γνωμοδοτήσει πως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου είναι συνταγματικές.

Για να μην ξεχνιόμαστε…
Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2011, τόπε που σημερινός πρωθυπουργός πήγαινε από πλατεία σε πλατεία κηρύσσοντας το «αντιμνημόνιο», όταν προσκλήθηκε από τον τότε πρόεδρο Καρόλου Παπούλια ο κ. Τσίπρας να παρευρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, του έστειλε μια επιστολή κι έγραφε μεταξύ των άλλων:
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Δημοκρατία δεν είναι μία έννοια αφηρημένη, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ίδιο τον λαό και την κυριαρχία του. Και όσο ο λαός μας, που μήνες τώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα από όλες τις πλατείες των πόλεων, φιμώνεται και παραμένει στο περιθώριο, αυτή η εορτή ούτε νόημα θα έχει ούτε περιεχόμενο. Η Δημοκρατία μας φέτος δεν εορτάζει. Υποφέρει εξαιτίας της πλήρους και άνευ όρων παράδοσης της χώρας μας από την κυβέρνηση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας φτώχεια, ανεργία και απελπισία στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας.»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner