Η νέα κατηγορία στην αγορά εργασίας με μισθούς 200-300 ευρώ είναι οι «εργαζόμενοι-φτωχοί»

0

Oι μισθοί των 200-300 ευρώ είναι πια μια πραγματικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας και αφορά εργαζόμενους ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας με το ποσοστό της να αγγίζει το 37,7%.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» που επικαλείται τον καθηγητή Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό κάτω των 800 ευρώ.

Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση.

Και βέβαια μπροστά σε αυτό το χάλι υπάρχουν και κάποιοι που πανηγυρίζουν υποστηρίζοντας ότι μειώθηκε η ανεργία. «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές». Σταματήστε την κοροϊδία και τα ψέματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!

Share.

Comments are closed.