Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

0

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση ολοκληρώνονται αύριο, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, οι εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων (2016-2017).
Οι «έφηβοι βουλευτές», θα προσέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας στις 10:00, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις, αλλά και να καταθέσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια πάνω στις έξι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν μέσα από το πρίσμα του ενεργού πολίτη: Δημοκρατικό σχολείο, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, ψηφιακή εποχή, περιβάλλον.
Στις 12:00, αμέσως μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι «έφηβοι βουλευτές» θα συνεδριάσουν σε ολομέλεια, προεδρεύοντος του Προέδρου της Βουλής και παρουσία των βουλευτών, μελών της Κυβέρνησης, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και άλλων επισήμων.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης θα συζητηθεί το θέμα «Ενεργός πολιτειότητα: συστατικό στοιχείο Δημοκρατίας», στο οποίο οι «έφηβοι βουλευτές» θα αναδείξουν την καθοριστική συμβολή του ενεργού πολίτη στην προάσπιση και στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει σε ερωτήσεις τους.
Χθες και σήμερα, οι «έφηβοι βουλευτές» συνεδρίασαν ανά Ομάδες σε αίθουσες του Μεγάρου της Βουλής, καθώς και στα αναγνωστήρια της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης Πόλης, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν. Παρακολούθησαν, επίσης, βιωματικά εργαστήρια σε χώρους του Κοινοβουλίου, όπως ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο κήπος του βρεφονηπιακού σταθμού, αλλά και σε κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ ακολούθησαν και λογοτεχνικό περίπατο στην Πλάκα. Το βράδυ του Σαββάτου συμμετείχαν σε μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου μαζί με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, ενώ το ψυχαγωγικό πρόγραμμά τους θα κλείσει με αποχαιρετιστήρια γιορτή.
Οι «έφηβοι βουλευτές» είναι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοσίων και Ιδιωτικών Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων της Ελλάδας και της Κύπρου, Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής, καθώς και Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ.

Τους προηγούμενους μήνες, οι μαθητές συμμετείχαν σε σειρά διαδικτυακών εφαρμογών, με κουίζ γνώσεων, δημιουργία κολάζ, blog ανταλλαγής προτάσεων για ένα πιο δημοκρατικό σχολείο, παρουσίαση συλλογικών δράσεων στις γειτονιές, δημιουργία βίντεο, και αυτή η συμμετοχή αύξανε και τις πιθανότητες κλήρωσης των υποψηφίων μαθητών. Επίσης, διοργανώθηκαν διαγωνισμοί για μαθητές λυκείου (λογοτεχνικός, μουσικός, δημιουργίας αφίσας, βίντεο) και δέκα μαθητές που διακρίθηκαν σε αυτούς έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνόδου στη Βουλή και έχει προγραμματιστεί να τους απονεμηθούν έπαινοι στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Share.

Comments are closed.