Απελευθερώθηκε η Μοσούλη από τους Τζιχαντιστές

0

Πανηγυρικό το κλίμα στη Μοσούλη για την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές. Τη «νίκη», λοιπόν, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι (Haider al-Abadi), σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές,, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
«Ο Αλ Μπαγκντάντι είχε πει ότι δε θα δώσουν ποτέ πίσω τη Μοσούλη. Πού βρισκόμαστε τώρα; Στη Μοσούλη. Πατήσαμε τα κεφάλια τους και τώρα θα πάμε σε Χαουίτζα και Ραμάντι.», είπε ένας αστυνομικός.
Αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη νίκη κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος στο Ιράκ το 2014.
Όπως έγινε γνωστό, ειδική μονάδα των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, που έχει εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έφτασε στην όχθη του ποταμού Τίγρη, ενώ οι τζιχαντιστές που είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη έπεφταν στον ποταμό Τίγρη προκειμένου να γλιτώσουν.
Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού για τον έλεγχο της Μοσούλης ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και υποστηρίχθηκαν από διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Μοσούλης έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα του BBC με τίτλο « Mosul: Iraq PM to celebrate victory over IS in the city » στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε βίντεο του euronews για την απελευθέρωση της Μοσούλης

Share.

Comments are closed.