ΕΣΡ: Επτά και όχι τέσσερις θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες

0

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε το διαγωνισμό του περασμένου καλοκαιριού για τις 4 άδειες, κηρύσσοντας αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Παππά, ήρθε τώρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αποφασίσει και να εισηγηθεί – ως κατά το νόμο αρμόδιο – στην κυβέρνηση οι άδειες στο νέο διαγωνισμό να είναι επτά και όχι τέσσερις.
Η απόφαση του ΕΣΡ είναι δεσμευτική για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι το ΕΣΡ πρέπει να προετοιμάσει τις διαδικασίες για το διαγωνισμό, αποφασίζοντας σε επόμενη συνεδρίασή του και την τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία των 7 αδειών. Πληροφορίες μας κάνουν λόγο, με βάση και την εμπειρία του διαγωνισμού που ακυρώθηκε, ότι το τίμημα θα κυμανθεί στα 30-35 εκατ. ευρώ.
Κι εδώ μπαίνει κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε εκτιμηθεί. Με δεδομένο τον ανταγωνισμό να συρρικνώνεται λόγω επιχειρηματικών συμπράξεων (π.χ. συζητήσεις για τη συνεργασία ΣκάιStar και ίσως του Mega) στο νέο τοπίο που δημιουργούν οι 7 άδειες όλοι καλύπτονται, με εξαίρεση το Art του Γιώργου Καρατζαφέρη, μιας και υπάρχουν μόλις επτά σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό δημιουργεί την πιθανότητα το ποσό να είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο.
Ερωτηματικό παραμένει, εξάλλου, το αντικειμενικό ενδιαφέρον για τις 7 άδειες, δεδομένου ότι ήδη δύο από τους συμμετέχοντες στον προηγούμενο διαγωνισμό έχουν εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του Mega (Μαρινάκης, Σαββίδης).

Η άποψη του Νίκου Παππά
Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη και ζήτησε από το ΕΣΡ να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία. «Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει πλέον να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει», σημειώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Καταλογίζει δε στην αντιπολίτευση ότι επιχειρηματολόγησε για απεριόριστο αριθμό αδειών και τώρα η επιχειρηματολογία αυτή, όπως λέει, «καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων».

Το ιστορικό του άκυρου διαγωνισμού
Υπενθυμίζεται πως στο διαγωνισμό που διεξήχθη το περσινό καλοκαίρι συμμετείχαν τελικώς επτά σχήματα, με δύο εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης του «Τηλέτυπου» του Mega – να έχουν κοπεί κατά το προκαταρκτικό στάδιο, ενώ στην πορεία αποχώρησε και ο Φίλιππος Βρυώνης του «Έψιλον». Μετά από μία πρωτοφανή τριήμερη διαδικασία στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, πλειοδότες αναδείχθηκαν Σκάι, Antenna και οι επιχειρηματίες ΜαρινάκηςΚαλογρίτσας που δεν διέθεταν τηλεοπτικό σταθμό, με συνολικό τίμημα που ξεπέρασε τα 260 εκατ. ευρώ. Λόγω της κατάπτωσης της εγγυητικής του κ. Καλογρίτσα, ως επιλαχών πήρε την άδεια ο κ. Σαββίδης, όμως το ΣτΕ απεφάνθη ότι οι διατάξεις του νόμου Παππά ήταν αντισυνταγματικές και έτσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, με την κυβέρνηση να αντιδρά έντονα και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη.

Ο διάλογος για το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και η απόφαση του ΣτΕ
Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και για τον αριθμό των αδειών των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η κυβέρνηση λοιπόν, διά του Νίκου Παππά, είχε επικαλεστεί γνωμοδότηση του περίφημου Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, το οποίο μιλούσε για τέσσερις μόνο άδειες, προκειμένου να μη λειτουργήσει στρεβλά η ελληνική αγορά. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, ήταν έντονες και είχαν και πολιτικό χαρακτήρα, με την έννοια πως η κυβέρνηση θεωρήθηκε – όχι αβάσιμα – ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρούσε να διαμορφώσει το χάρτη των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτή ήταν και η αφορμή για τις δικαστικές προσφυγές, ωστόσο η νομική αιτία πάνω στην οποία «πάτησε» το ΣτΕ ήταν η απόφαση και η αρμοδιότητα του υπουργού και όχι του ΕΣΡ, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, για τους όρους και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Share.

Comments are closed.