Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου για τη ληστεία της Alpha Bank στην Πάρο και θα αφεθεί ελεύθερος

0

Ελεύθερος θα είναι σε λίγες ώρες ο Τάσος Θεοφίλου καθώς το Πενταμελές Εφετείο Kακουργημάτων τον κήρυξε αθώο για την υπόθεση της ληστείας της Πάρου για την οποία σε πρώτο βαθμό ο αναρχικός είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.
Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, που ελήφθη με πλειοψηφία 3 προς 2, μέσα στην κατάμεστη από φίλους και αλληλέγγυους του κατηγορούμενου αίθουσα προκάλεσε κλάματα χαράς και ανακούφισης και χειροκροτήματα, καθώς ο Θεοφίλου δικαζόταν μετά από εισαγγελική έφεση και για κατηγορίες σχετικά με ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση κ.λπ. για τις οποίες είχε αθωωθεί πρωτόδικα και έτσι ήταν αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.
Η δίκη του Τάσου Θεοφίλου αφορά την υπόθεση της ληστείας στην τράπεζα Alpha Bank στην Πάρο, τον Αύγουστο του 2012, η οποία είχε καταλήξει στον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα που επιχείρησε να σταματήσει τους ληστές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ληστεία είχε γίνει από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά, καθώς σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε «υποδειχθεί» από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

Και στην παρούσα δίκη όπως και πρωτόδικα, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας.

Μιχάλης Καρχιμάκης: Ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε γιατί είναι αναρχικός
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης έγραψε στο fb: «Ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε για ληστεία και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Έμεινε φυλακή πέντε χρόνια, χωρίς επαρκή στοιχεία .
Σήμερα αθωώθηκε από το Εφετείο .
Το στοιχείο που βάρυνε χωρίς στοιχεία ,ήταν ότι είναι αναρχικός .
Ποινικοποιήθηκαν λοιπόν χωρίς επαρκή στοιχεία τα πολιτικά φρονήματα, που αγωνίστηκαν πολλές γενιές για να καταργηθούν το 1981, απο τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ανεξάρτητα από τι πολιτική τοποθέτηση έχει ο καθένας μας, τα πέντε χρόνια από την ζωή αυτού του ανθρώπου ποιος θα του τα επιστρέψει σε κάθε εκδοχή της ύπαρξης του.
Αυτοί που τον οδήγησαν φυλακή ΑΔΙΚΑ θα κληθούν άραγε να λογοδοτήσουν;
Αυτό μας αφορά όλους και σαν ανθρώπους και σαν πολίτες ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε.
Τα συμπεράσματα μας αφορούν όλους

Φώτης Σπυρόπουλος: ο Θεοφίλου οφείλει να κυνηγήσει το θέμα της αποζημίωσης και αποκατάστασής του
Σύμφωνα με τον Δικηγόρο, Διδάκτορα Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκτελεστικό Γραμματέα Οργανωτικής Επιτροπής elife 2015 κ Φώτη Σπυρόπουλο ο Θεοφίλου οφείλει να κυνηγήσει το θέμα της αποζημίωσης και αποκατάστασής του μέχρι τελευταίας ρανίδος για την πενταετή κράτησή του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο fb.: «Η αθώωση του Τάσου Θεοφίλου σήμερα καταδεικνύει ακόμα μια φορά τη σημασία των διατάξεων των α. 533 επ. ΚΠΔ για την αποζημίωση κρατηθέντων που μετέπειτα αθωώθηκαν
Όπως έχω γράψει στο παρελθόν στο επιστημονικό περιοδικό ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 08/09 2009), το κράτος υποχρεούται σε εν συνόλω αποκατάσταση (restitutio in integrum) και όχι απλώς σε αποζημίωση, σύμφωνα και με το ά. 5 παρ. 5 της ΕΣΔΑ. 
Θεωρώ ότι ο κ. Θεοφίλου δια του εξαιρετικού συνηγόρου του συναδέλφου Κ. Παπαδάκη οφείλει στον εαυτό του πάνω απ’ όλα και στην ιδεολογία του να κυνηγήσει το θέμα της αποζημίωσης και αποκατάστασής του μέχρι τελευταίας ρανίδος για την πενταετή κράτησή του. Το κράτος “δικαίου” πρέπει να μάθει να πληρώνει σε περιπτώσεις που η “δικαιοσύνη” του και η “ασφάλεια” την οποία οι πολίτες ακριβοπληρώνουμε αποδεικνύεται κωμωδία

Share.

Comments are closed.