Με την έγκριση των κεντρικών πολιτικών εισηγήσεων, αλλά και του νέου συμβόλου, ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι 2.500 περίπου σύνεδροι συμφώνησαν ομόφωνα (πλην μιας λευκής ψήφου), δια της ανάτασης της χειρός, στη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα» (εναλλακτική πρόταση της ΔΗ.ΣΥ. για τη νέα αναπτυξιακή εποχή που χρειάζεται η χώρα), την Οργανωτική Λειτουργία, καθώς και τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς.
Οι εισηγήσεις που πήραν το πράσινο φως από το συνέδριο ήταν αφενός αυτή που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή και αφετέρου αυτή που αφορούσε το πόρισμα της Επιτροπής για την Κεντροαριστερά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, όπως είχε κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα.
Πλέον τα πάντα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κινούνται στο ρυθμό της εκλογής του νέου επικεφαλής, που θα διεξαχθεί από την βάση της παράταξης τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ το ιδρυτικό συνέδριο και η εκλογή των κεντρικών οργάνων της νέας παράταξης θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης, έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, θα επέχει το Κεντρικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν η Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.
Προηγήθηκε η ομιλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και η παρουσίαση του νέου συμβόλου του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε!», είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της. «Είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε, με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά», διαμήνυσε.
Επεσήμανε ότι η «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολέμαρχων, αλλά κίνημα λαού και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά».
Επανέλαβε την πρόταση για εθνική συνεννόηση, συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή και επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τον κατηγόρησε ότι έδειξε ένα «πρωτοφανές δείγμα καθεστωτικής αντίληψης», όταν μίλησε για «θεσμικό εμπόδιο», αναφερόμενος σε απόφαση της Δικαιοσύνης, επειδή διαφωνεί, και τόνισε πως η ΔΗΣΥ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας, που, όπως είπε, έχουν «κλονιστεί».
Παρατήρησε ότι η ΔΗΣΥ δέχεται «επιθέσεις φιλίας» από παντού, διότι όλοι αναγνωρίζουν την άνοδο της και δήλωσε κατηγορηματικά: «Μέρος της λύσης θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».
Μίλησε για «απίστευτο κατήφορο» όσων επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ με σκανδαλολογία και εκτίμησε ότι αυτή η «επίθεση σκανδαλολογίας» δεν γίνεται τυχαία.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη: «Επιθέσεις στον πρωθυπουργό που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τούς αξίζει, ματαιοπονούν».